Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley alături de alţi giganţi al Wall Street-ului lansează o bursă low-cost pentru a concura cu Bursa din New York şi cu Nasdaq

Morgan Stanley alături de alţi giganţi al Wall...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2019, 19:23 712

Un grup de giganţi din industria financiară, printre care Morgan Stanley, Fidelity Investments şi Citadel Securities, plănuieşte să lanseze o nouă bursă, una low-cost, cu care să concureze în faţa Bursei din New York şi a Nasdaq-ului, potrivit unui anunţ oficial al companiilor citat de Wall Street Journal.

Crearea unei noi burse, denumită Members Exchange (MEMX), vine după ani de frustrări adunate printre brokerii şi traderii Wall Street-ului legate de comisioanele burselor americane.

MEMX va fi controlată de nouă bănci, firme de brokeraj şi firme de tranzacţionare, acestea fiind şi cele care o vor finanţa, potrivit unui comunicat de presă. Un astfel de aranjament aminteşte pieţei de o eră când bursele erau deţinute doar de membrii care tranzacţionau.

Printre investitorii MEMX se numără şi băncile de investiţii Bank of America Merrill Lynch şi UBS, traderul Virtu Financial şi firmele de brokeraj Charles Schwab, E Trade Financial şi TD Ameritrade Holding, potrivit anunţului.

Reprezentanţii grupului de investitori au declarat că vor aplica pentru statutul de bursă acum la începutul anului în faţa SEC-ului.

Aprobarea SEC este un proces care poate dura 12 luni sau mai mult, ceea ce înseamnă că MEMX va fi funcţională în 2020 sau mai târziu.

Această lansare ar introduce o nouă competiţie într-o piaţă extrem de concentrată. Astăzi, 12 dintre cele 13 burse din SUA sunt deţinute de trei corporaţii: compania-mamă a NYSE, adică Intercontinental Exchange, cunoscută drept ICE, Nasdaq şi Cboe Global Markets. Acestea gestionează circa 60% din volumele de acţiuni tranzacţionate în SUA.

Acţiunile ICE au scăzut cu 2,9% luni dimineaţă, Nasdaq cu 2,8%, iar Cboe cu 1,9%.

„Credem că, cu echipa potrivită, putem să avem o bursă cu doar o fracţiune din costurile pe care le oferă actualii jucători”, spune Douglas Cifu, CEO al Virtu.

Implicarea unor jucători precum Citadel Securities şi Virtu ar putea ajuta proiectul dacă aceştia devin cumpărători şi vânzători mari de acţiuni pe MEMX. Aceste două firme sunt cele mai mari companii de trading din SUA, fiecare gestionând circa 20% din volumul de acţiuni tranzacţionate în SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO