Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley: Investitorii americani de retail şi-au pierdut aproape toţi banii pe care i-au câştigat în timpul pandemiei. Scăderi accentuate în rândul acţiunilor tech şi „meme”

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

10.05.2022, 16:06 3150

Investitorii americani de retail au înregistrat creşteri uriaşe în timpul pandemiei de coronavirus, pariind masiv pe acţiuni din industria tech precum producătorul de cipuri AMD şi producătorul de maşini electrice Nio.

Totuşi, micii investitori se confruntă acum cu pierderi dramatice din cauza selloff-ului provocat de majorarea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală şi întreţinut de războiul dintre Kiev şi Moscova.

Gigantul bancar Morgan Stanley estimează că majoritatea investitorilor amatori se află acum în acelaşi punct ca în ianuarie 2020, pierzând astfel aproape toţi banii pe care i-au făcut în ultimii doi ani, scrie Business Insider.

Milioane de americani au început să investească activ în pieţele de acţiuni pe fondul crizei sanitare, în vreme ce au fost nevoiţi să rămână în case, nemaiavând multe opţiuni prin intermediul cărora să îşi poată cheltui banii.

„Armata” de investitori de retail a fost atrasă de companii tech de tip „growth” şi de aşa-numitele meme stocks. Printre cele mai populare acţiuni din 2021 se numără Apple, AMD, Nio, Tesla şi lanţul de cinematografe AMC.

GameStop, lanţul de magazine de jocuri video care a stat la baza freneziei meme stocks, a scăzut cu 70% prin raport cu maximul din ianuarie 2021.

Acţiunile tech au avut evoluţii bune în 2022 şi în prima parte din 2021, de vreme ce guvernele şi băncile centrale au pompat bani în economie, împingând astfel investitorii către zonele mai speculative ale pieţei.

Decizia Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană) de a majora mai agresiv dobânda de referinţă a dus, însă, la sfârşitul erei „easy-money” şi a contribuit la o scădere majoră a acţiunilor tech şi meme.

Fără dinamica de ieri şi astăzi, Nio a scăzut cu circa 74% faţă de maximul atins în iunie 2021. Acţiunile AMD şi Tesla s-au depreciat cu 45%, respectiv 34% prin comparaţie cu maximul din noiembrie anul trecut. De când a ajuns la apogeu în decembrie 2021, indicele Nasdaq 100 a coborât cu 25%.

Investitorii de retail din SUA au cumpărat acţiuni în valoare de 14 miliarde de dolari în aprilie, al doilea cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lui 2020 încoace, scrie Morgan Stanley.

La ora redactării ştirii, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq creşteau, în medie, cu 1,3% în premarket.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO