Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley vede o scădere de 10% a acţiunilor europene în această vară. Americanii dezvăluie cum ar trebui să se poziţioneze investitorii

Morgan Stanley vede o scădere de 10% a acţiunilor...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Liviu Popescu

07.06.2023, 00:00 660

Morgan Stanley se aşteaptă la o scădere de 10% a acţiunilor europene în următorul trimestru, pe măsură ce converg mai multe condiţii nefavorabile în marile economii europene, scrie publicaţia americană Bloomberg. Banca de investiţii a făcut această prognoză bazându-se parţial pe o încetinire a dinamicii economice şi pe condiţii mai stricte de lichiditate pe piaţa veniturilor fixe.

„Ne aşteptăm la o corecţie de 10% în lunile de vară, pe măsură ce creşterea economică încetineşte şi lichiditatea se deteriorează“, scriu analiştii Morgan Stanley, conduşi de Graham Secker, într-o notă adresată clienţilor pe 4 iunie. Indicele MSCI Europe a crescut cu 11% în acest an. O corecţie ar duce piaţa înapoi la nivelurile din noiembrie 2022. Banca de investiţii a declarat că acţiunile defensive sunt mai potrivite pentru a naviga în această scădere anticipată decât acţiunile ciclice.

Banca a recomandat menţinerea poziţiilor „supraexpuse“ în bunuri de lux, tehnologie medicală, semiconductori şi software, în timp ce a retrogradat acţiunile financiare la neutru din cauza turbulenţelor macroeconomice. Cu toate acestea , banca de pe Wall Street se aşteaptă ca piaţa să îşi revină rapid după o scădere. Noua sa ţintă pe 12 luni pentru indicele MSCI Europe este cu 8% peste nivelurile actuale, ceea ce ar putea duce la randamente de peste 10% dacă sunt incluse şi dividendele. în plus, Morgan Stanley se aşteaptă la o scădere a profitului pe acţiune de 6% pentru 2023, faţă de o scădere de 10% preconizată anterior, şi la o creştere a profitului pe acţiune de 6% pentru 2024.

Analiştii băncii de investiţii au avertizat că, în pofida rezistenţei acţiunilor de până acum în acest an, pe fondul unei creşteri lente şi al înăspririi politicii monetare, mediul ar putea deveni mai puţin favorabil pe termen scurt. în primul rând, chiar dacă sentimentul investitorilor rămâne scăzut, poziţionarea portofoliului lor rămâne „normală“, ceea ce adaugă un risc de scădere. Aceştia au subliniat şi îngrijorările legate de datele macro. Scăderea continuă a preţurilor materiilor prime a întărit previziunile economiştilor băncii potrivit cărora creşterea PIB-ului va încetini semnificativ în următoarele două trimestre. în plus, banca a precizat că se aşteaptă ca acţiunile să se confrunte cu un dolar american mai puternic, cu înăsprirea monetară în curs de desfăşurare şi cu diminuarea lichidităţilor. Cu toate acestea, banca a spus că riscul de scădere ar trebui să fie limitat.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO