Compania de investiţii Morphosis Capital a lansat miercuri al doilea fond de private equity, Morphosis Fund II, care îşi propune să realizeze 9-10 investiţii în valoare de 10-15 milioane de euro în medie fiecare, potrivit informaţiilor anunţate de reprezentanţi în cadrul unui eveniment la care a fost prezent ZF.
„Suntem încă în faza de strângere de fonduri, aşa că probabil va fi puţin mai mult decât atât, dar 90% din acest capital este deja angajat de investitorii noştri, aşa că suntem destul de încrezători în această cifră”, a spus Adrian Netea, Investment Director la Morphosis Capital, în cadrul evenimentului.
Dimensiunea Morphosis Fund II va fi astfel de peste 100 de milioane de dolari, iar focusul va fi în principal pe companiile antreprenoriale româneşti (70%), dar şi două-trei deal-uri în alte regiuni din Europa (30%), cum ar fi Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Croaţia. Ţinta EBITDA pe companie este de la 1 la 5 milioane de euro.
„Ne-am asociat cu Fondul II cu două afaceri fenomenale, Mark Twain International School (...) şi în curând vom încheia tranzacţia în retail cu La Cocoş”, a spus Andrei Gemeneanu, Managing Partner în cadrul Morphosis Capital.
Morphosis se uită în principal la companiile din sănătate, producţie de nişă, servicii B2B şi produse de consum şi comerţ cu amănuntul. În alegerea investiţiilor, vor fi luate în considerare creşterea pieţei, industriile fragmentate, scalabilitatea businessurilor, atractivitatea datelor financiare şi economice, cultura de învingător şi activitatea de M&A (potenţial de exit).
„În ceea ce priveşte guvernanţa, ne place să deţinem o participaţie majoritară, fie noi înşine, fie împreună cu un partener care ar putea fi un alt fond de private equity sau un family office care are experienţă sau sinergii cu societatea respectivă”, a adăugat Adrian Netea.
Primul fond al Morphosis Capital (Fund I) a fost concentrat doar pe piaţa din România, iar sănătatea a fost industria cea mai importantă, cu trei din şase tranzacţii realizate. Rata de rentabilitate internă brută (Gross IRR) a fost de 31% la iunie 2024, iar cea netă a fost de 19,1%. Primul fond a avut o dimensiune de 50 mil. euro.
„Am reuşit să creştem de trei ori veniturile şi EBITDA într-o perioadă de trei ani şi jumătate în cadrul portofoliului consolidat. Am reuşit să realizăm trei exit-uri, unul complet, două parţiale, fiecare dintre acestea cu un IRR de peste 30%”, a spus Andrei Gemeneanu.
Fund I a investit în EMI Group, care a realizat trei M&A-uri, DocProcess, care a deschis un birou în Franţa, clinicile Dr. Leahu, unde a fost realizat un M&A şi au fost deschise opt clinici noi, Cronos, care a realizat două M&A-uri şi a deschis două noi clinici, Medima, cu două M&A-uri şi 17 noi clinici şi StayFit Gym, cu şase M&A-uri şi 29 de săli noi deschise.