Burse - Fonduri mutuale

Morphosis Capital, un fond de private equity fondat de patru români, a strâns 45 de milioane de euro pentru a investi în IMM-urile din România

Morphosis Capital, un fond de private equity fondat de...

Autor: Cristina Roşca

31.12.2018, 09:00 4081

Fondul de private equity Morphosis Capital, fondat de o echipă de patru români cu experienţă pe pieţele străine, a strâns 45 de milioane de euro pentru a investi în IMM-urile din România. Mai exact, a avut loc first closing-ul pentru Morphosis Capital Fund I, final closing-ul urmând a avea loc în următoarele 12 luni, perioadă în care încă sunt atrase fonduri. Fondatorii spun că estimează să ajungă la un total de 60 de milioane de euro.

Principalul investitor al Morphosis Capital Fund I este Fondul European de Investiţii (FEI), prin Programul Operaţional Regional, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Printre investitori se mai numără şi parteneri instituţionali români şi globali, dar şi investitori din mediul privat local şi internaţional. Oficialii Morphosis Capital nu oferă însă alte nume.

„Vedem oportunităţi extraordinare în România. Suntem recunoscători pentru încrederea care ne-a fost acordată de investitorii noştri şi suntem nerăbdători să colaborăm cu antreprenorii români care vor să facă din business-urile lor poveşti nationale si globale de succes. Credem ca mixul nostru unic de abilităţi, dar şi experienţa acumulată pe plan local şi internaţional vor ajuta aceste companii să-şi valorifice potenţialul”, a declarat Andrei Gemeneanu, managing partener Morphosis Capital.

El este unul dintre fondatorii fondului, alături de Gabriela Dumitru (a lucrat pentru fondul Innova Capital), Simona Gemeneanu (a lucrat în sectorul M & A, ultima poziţie fiind aceea de head of M & A pentru Europa la Thomson Reuters) şi Dragoş Petre (fost CFO pentru Beam Suntory, dar care a lucrat şi pentru P & G şi TNT Express). Cei patru sunt executivi cu experienţă vastă pe pieţele externe, Andrei Gemeneanu spre exemplu lucrând pentru gigantul Unilever timp de 14 ani pe 7 pieţe internaţionale. Ultima poziţie deţinută de el a fost aceea de global vice-president, fiind cel care a fondat şi condus Unilever Prestige, divizia de lux a grupului, ce curpinde branduri precum Murad sau Dermalogica.

Cei patru executivi s-au întors acasă şi au pus bazele fondului de private equity Morphosis Capital. Andrei Gemeneanu şi soţia sa Simona Gemeneanu au venit acum trei ani.

„Morphosis Capital Fund I intenţionează să investească între 5 şi 15 milioane de euro capital pe tranzacţie în IMM-urile ce activează în diferite sectoare, precum companii din industria bunurilor de larg consum şi a sectoarelor adiacente, a serviciilor medicale, în sectorul tehnologic, dar şi în industria serviciilor B2B.” Morphosis Capital Fund I are în plan să investească în companii care îşi doresc să devină campioni naţionali şi internaţionali.

În prezent se poartă negocieri cu 3-5 companii, iar anul viitor ar putea fi semnată prima tranzacţie.

Fondul European de investiţii (FEI) este parte a Grupului Bancii Europene de Investitii şi este principalul finantator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanţate prin fonduri structurale şi de investiţii, precum Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO