Burse - Fonduri mutuale

Motive de îngrijorare din partea celui mai mare administrator de bani din lume: Vedem o mulţime de umbre întunecate în pieţele financiare din cauza nesiguranţei legate de comerţul mondial şi a planului administraţiei Trump de a reduce taxele

Larry Fink, CEO al BlackRock

Larry Fink, CEO al BlackRock

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2017, 20:46 1411

Şeful gigantului american BlackRock vede „o mulţime de umbre întunecate“ în pieţele financiare din cauza nesiguranţei legate de comerţul mondial şi a planului administraţiei Trump de a reduce taxele, în timp ce analiştii de la Goldman Sachs spun că urmăresc îndeaproape evoluţia cererii de benzină din SUA, actualul declin al acesteia fiind în mod normal un semn de recesiune.

Larry Fink, CEO al BlackRock,  spune că economia americană este prinsă într-un proces de încetinire, iar pieţele financiare ar putea avea serios de suferit din cauza nesiguranţei privitoare la comerţul mondial şi a planului administraţiei Trump de reducere a taxelor, potrivit Reuters. „Văd o mulţime de umbre întunecate“, a declarat Fink.

„Pieţele sunt probabil prea optimiste“. Preşedintele Trump a vorbit despre reduceri de taxe şi despre o serie de modificări importante ale politicii comerciale, incluzând o renegociere a acordului NAFTA cu Canada şi Mexic. „Trăim într-o lume bipolară în prezent. În conversaţiile mele cu directorii de companii din Europa şi SUA aceştia sunt probabil prea optimişti cu privire la ceea ce va urma, însă majoritatea oamenilor de afaceri nu investesc în prezent“, a declarat Larry Fink.

Fink nu este singurul care face apel la prudenţă. Investitorii în obligaţiuni Jeffrey Gundlack şi Bill Gross au lansat apeluri similare în ultimele săptămâni.CEO-ul BlackRock a adăugat că vede Fed-ul majorând dobânzile în iunie şi posibil încă o dată până la sfârşitul anului. De asemenea, acesta a avertizat că ar putea exista tensiuni între politicile Fed de întărire a dolarului şi cele ale lui Trump. La rândul lui, gigantul Goldman Sachs se declară îngrijorat de declinul recent al cererii de benzină, potrivit CNBC.

Achiziţiile de benzină pot constitui un semnal puternic că ceva nu este în regulă în economie, iar declinul cererii înregistrat luna trecută este genul de declin consemnat în perioade de recesiune. Într-un raport recent, analiştii Goldman arată că deşi nu cred că este recesiune, scăderea cererii cu 460.000 de barili pe zi din ianuarie, sau cu 5,2% în ritm anualizat, este genul de scădere înregistrată numai într-o perioadă de recesiune.

„Un astfel de declin s-a înregistrat numai în patru perioade din 1960, în care cheltuielile de consum personal, s-au contractat“, se arată în raportul Goldman. Acum, însă astfel de cheltuieli nu sunt în scădere. „Goldman nu crede că este recesiune, şi nici eu“, spune Tom Klonza, de la Oil Price Information Services. Kloza admite însă că în ianuarie s-a înregistrat un declin ciudat al cererii de benzină. Analiştii din energie spun că cererea s-a redresat în ultima săptămână, revenind la niveluri normale. Acum, aceştia aşteaptă să vadă dacă tendinţa va continua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO