Burse - Fonduri mutuale

Muresan, STK: Volatilitatea ridicata e un semnal de final de trend

19.06.2008, 19:22 13

Bursa a inregistrat ieri o corectie destul de importanta, dupa ce in primele doua zile ale saptamanii principalii indici ai pietei au inregistrat cresteri usoare.
"Bursa este destul de agitata ca amploare a miscarilor preturilor. In piata este in momentul de fata un sentiment de nesiguranta, de prudenta, insa nu se mai asteapta scaderi", spune Marius Muresan, analist la STK Financial.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut ieri 2,3%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut si el cu 2,2%. Nici societatile de investitii financiare nu au fost ferite de corectia din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, inregistrand o pierdere de 3,4%.
"Sincer ne asteptam ca piata sa-si revina de la aceste minime, insa nu este exclus sa vedem si scaderi ale preturilor sub aceste niveluri. Volatilitatea ridicata este de obicei un semnal de final de trend", spune Muresan.
Bursa a atins ieri o lichiditate de 5,8 mil. euro (21,2 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 0,6 mil. euro (2,2 mil. lei).
Interesul investitorilor s-a orientat ieri inspre titlurile societatilor de investitii financiare, grupul acestora inregistrand tranzactii totale in valoare de 3,6 mil. euro (13 mil. lei), si inspre Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD), cu tranzactii cumulate de 1,1 mil. euro (circa 4 mil. lei). Azomures (AZO) si Amonil (AMO), pana de curand "vedetele" de la Bursa, au atins ieri rulaje scazute, sub 95.000 de euro.
Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat ieri tot de titlurile SIF Transilvania (SIF3), in valoare de 1,3 mil. euro (4,7 mil. lei). Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 4,4%, dupa ce in primele doua zile ale saptamanii acestea au crescut puternic pe fondul speculatiilor privind o decizie favorabila pentru grupul Cocor in procesul privind anularea majorarii de capital de anul trecut.
Tonul scaderilor din piata a fost dat ieri de titlurile combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), acestea pierzand in sedinta trecuta 6,7%. De altfel, actiunile Oltchim au pierdut de la sfarsitul lunii trecute peste o treime din valoare, scazand de la un pret de 1,26 lei/actiune la un pret de 0,9 lei/actiune ieri. "Este clar ca pentru investitorii care doresc sa-si plaseze capitalul pe termen lung este un moment bun de cumparare, spre deosebire de speculatori, care cauta castiguri usoare. Suntem optimisti si nu ma mai astept la scaderi semnificative in continuare", spune Muresan.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 2,3%, pe fondul unui rulaj de 0,3 mil. euro (1,3 milioane de lei). Din cadrul societatilor de investitii financiare, SIF Moldova a fost cea mai activa in ultima perioada din punctul de vedere al investitiilor pe Bursa, achizitionand recent actiuni ale transportatorului de energie electrica Transelectrica (TEL) in valoare de 2,3 millioane de euro. In primele patru luni, SIF-urile au investit pe Bursa si au adus aporturi la capitalul societatilor pe care le au in portofoliu in valoare de 27 milioane de euro (100 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 2,2 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) s-au depreciat cu 1,8%, pe fondul unui rulaj de 110.000 de euro (0,4 milioane de lei). Broker avea la finele lunii mai disponibilitati importante, in suma de 4,6 mil. euro (aproape 17 mil. lei), valoarea creantelor detinute de companie la aceeasi data ridicandu-se la 5,9 mil. euro (21,4 mil. lei). Profitul brut al Broker Cluj dupa primele cinci luni din acest an se situa la 0,87 mil. euro (aproape 3,2 mil. lei). Totusi, castigul realizat de societatea de brokeraj este de 5,1 ori mai scazut comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand acesta se ridica la circa 4,5 mil. euro (16,3 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat ieri la pretul de 0,8 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au scazut cu 3,8%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 0,3 mil. euro (1 milion de lei). ING a schimbat de curand recomandarea privind actiunile Petrom din "cumparare" in "pastrare", pe fondul evolutiei climatului macroeconomic din Romania si al riscului ca pe termen scurt compania sa achite redevente mai mari. Modificarea recomandarii are loc in conditiile in care titlurile Petrom au inregistrat in ultimele saptamani unul dintre cele mai mari avansuri de pe Bursa, cu o apreciere de 40% de la jumatatea lunii februarie, fiind totodata printre putinele titluri care se afla pe plus de la inceputul anului.

Actiunile Ceramica Iasi (CERE) au pierdut ieri 1,4%, pe fondul unei lichiditati scazute, de doar 7.000 de euro (25.000 de lei). SIF Moldova a ajuns in urma achizitiilor din ultima perioada sa detina 5,05% din actiunile producatorului de materiale de constructii, participatie care valoreaza pe Bursa circa 3,3 mil. euro (12 mil. lei). Cel mai mare rulaj de pe piata RASDAQ a fost atins ieri de titlurile Iproeb Bistrita (IPRU), in valoare de circa 48.000 de euro (177.000 de lei), urmat de actiunile Armax Gaz Medias (ARAX), cu tranzactii totale in valoare de 41.000 de euro (149.000 de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDQ care cuprinde toate companiile listate, a pierdut ieri 0,3%.

Actiunile Braiconf (BRCR) au inchis sedinta de ieri la nivelul de marti, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la 16.000 euro (60.000 lei). Liviu Catalin Toderita a fost raportat pe Bursa cu o participatie de 15,26% din actiunile producatorului de textile, participatie care valoreaza pe Bursa circa 1 mil. euro. In sedinta de la finele saptamanii trecute si la finele lunii aprilie s-au realizat in piata doua tranzactii speciale cu 6 mil. actiuni Braiconf, reprezentand aproape 13,4% din capitalul societatii, valoarea cumulata a acestora ridicandu-se la 3,1 milioane de lei (0,83 mil. euro). Ultima tranzactie cu titlurile Braiconf s-a perfectat ieri la un pret de 0,55 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO