Burse - Fonduri mutuale

Mureşian, Intercapital: Multe acţiuni de pe Bursă încă au potenţial ridicat

Autor: Stefan Musgociu

17.01.2011, 23:50 27

Bursa a crescut luni cu 0,38% şi a recuperat corecţia foarteuşoară înregistrată în şedinţa precedentă, iar acţiunile celorcinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat maiaccelerat, în medie cu 2,53%.

Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest,crede că evoluţia acţiunilor SIF a fost determinată de uniiinvestitori care au considerat că aceste titluri au crescut înacest an mai încet decât acţiunile din sectorul bancar.

"Încă de la începutul anului în piaţă s-a simţit un entuziasmdin partea investitorilor, iar acest lucru s-a reflectat înevoluţia preţurilor acţiunilor. Dacă în ultima perioadă se simţeaun interes ridicat în special pentru acţiunile din sistemul bancar,pentru acestea existând în piaţă o presiune vizibilă la cumpărare,astăzi a fost rândul SIF-urilor, ele înregistrând creşteriimportante pe toată perioada zilei", a declarat Mureşian.

La deschidere piaţa a variat foarte uşor în jurul nivelului dela finalul sesiunii de vineri. După ora 12:00, unii investitori auintrodus mai multe ordine de cumpărare, astfel că indicii Bursei autrecut pe creştere. Ritmul ascendent a fost mai alert pe acţiunilecelor cinci SIF-uri.

Volumele de acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală au fostînsă apropiate de cele de vineri. Astfel, operaţiunile de luni auînsumat 15,7 mil. lei (3,6 mil. euro), sumă cu 19% peste rulajul devineri. Totuşi, lichiditatea totală înregistrată vineri de piaţaacţiunilor, de 36,3 mil. lei (8,5 mil. euro), a fost asigurată înproporţie de 64% de tranzacţii speciale cu titlurile BRD, Erste şiOMV Petrom, în valoare cumulată de 23,08 milioane lei (5,4 milioaneeuro).

Ultimele operaţiuni de luni cu cele mai lichide acţiuni,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştereîn medie cu 0,46%, iar SIF-urile au adăugat 1,1%

Mureşian spune că cei mai mulţi investitori revin în piaţăstimulaţi de faptul că bursa locală va recupera mai acceleratdecalajul pe care îl are faţă de pieţele externe.

"Investitorii îşi formează portofolii fiind conştienţi cădecalajul care există între piaţa noastră şi cele internaţionale seva diminua în perioada următoare. Multe acţiuni au în continuare unpotenţial ridicat, iar investitorii vor încerca să valorificeaceste randamente. Din această cauză, cred că vom vedea încontinuare titluri care vor avea o volatilitate ridicată comparativcu majoritatea acţiunilor din piaţă", a afirmat el.

Titlurile SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana au crescut cu 2,48%şi respectiv 2,98%. Cotaţia acţiunilor SIF Moldova a ajuns la 1,28lei, iar cea mai recentă operaţiune cu titlurile SIF Banat-Crişanaa fost efectuată la 1,105 lei.

Totodată, acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 0,81%, la 0,6855lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de868.000 de lei, sumă de 2,5 ori mai redusă decât rulajul de vineri,de 2,1 milioane lei.

Titlurile Electromagnetica (ELMA) şi Prospecţiuni (PRSN) au fostcele mai lichide, cu transferuri de 290.000 de lei şi respectiv136.000 de lei. Cotaţia acţiunilor Electromagnetica a crescut cu6,22%, la 0,41 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneînregistrau corecţii de cel mult 0,4%, în timp ce pieţele dinEuropa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO