Burse - Fonduri mutuale

Nastase a fost chemat de rusi sa rezolve problemele financiare ale Vimetco

Nastase a fost chemat de rusi sa rezolve problemele financiare ale Vimetco

Marian Nastase, 37 de ani, este din 2004 vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina. El a lucrat, printre altele, pentru firma de consultanta Deloitte & Touche Romania, inainte de a fi numit, in 2002, in functia de director executiv responsabil cu activitatile financiare ale Alro Slatina. Ulterior a fost numit director pe tara al Marco Group (actualul Vimetco) in Romania si in prezent mandatul sau acopera toate activitatile grupului din tara (aluminiu, gaze naturale, sectorul energiei electrice).

22.03.2009, 22:14 150

Rusii care controleaza grupul Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), se confrunta cu probleme dupa ce presedintele interimar Pierre Baillot, numit in functie de doar trei luni, dupa demisia lui Christian Wuest, a demisionat din toate functiile detinute in cadrul grupului, la fel ca si directorul financiar Rolf Steinemann.
Grupul Vimetco a anuntat inca de la sfarsitul anului trecut ca va reduce productia unitatilor din Romania si din China, ca urmare a scaderii puternice a pretului aluminiului pe pietele internationale. Grupul s-ar putea confrunta insa si cu dificultati in plata datoriilor, ca urmare a scaderii veniturilor. La sfarsitul primului semestru din 2008, Vimetco avea datorii curente de 1,29 mld. dolari, din care 585 mil. dolari erau imprumuturi bancare pe termen scurt. Datoriile totale ale grupului se ridicau la 1,85 mld. dolari, in timp ce activele valorau 3,11 mld. dolari.
Grupul nu a publicat inca rezultatele financiare pe 2008. In Romania, principalele operatini ale grupului sunt reunite sub umbrela Alro Slatina, care detine, pe langa fabrica de aluminiu, producatorul de alumina Alum Tulcea. Alro a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,97 mld. lei (535 mil. euro), in scadere cu 4% si un profit net de 244 mil. lei (66,3 mil. euro), cu 44% mai mic decat in 2007. Compania avea la sfarsitul anului 3.300 de angajati, cu 936 mai putini decat la finele lui 2007.
Pentru acest an, Alro isi propune reducerea cu circa 65.000 de tone a productiei, de la 288.000 de tone in 2008, si o diminuare a numarului de salariati, potrivit raportarilor companiei.
Producatorul de alumina Alum Tulcea (BBGA), care a fost inchis in ultimii doi ani pentru realizarea unor investitii, a inregistrat anul trecut pierderi de 46,5 mil. lei (12,6 mil. euro). Compania avea anul trecut 231 de angajati. Alro detine pachetul majoritar de 99,37% din Alum. Vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alum Leslie Leibenguth si-a dat si el demisia la sfarsitul saptamanii trecute. Vimetco mai are in plan constructia unei termocentrale la Turnu Magurele in colaborare cu grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae.
In China, Vimetco detine mai multe fabrici de aluminiu, cu o capacitate de productie de circa 400.000 de tone pe an, capacitati de productie a energiei electrice de peste 1.000 MW, potrivit datelor de la mijlocul anului trecut. De asemenea, Vimetco a mai cumparat anul trecut niste mine de bauxita in Sierra Leone.
Grupul Vimetco este listat pe bursa din Londra, fiind evaluat in prezent la mai putin de 35 mil. euro. Pe bursa de la Bucuresti, Alro Slatina are o capitalizare de 191 mil. euro. Vimetco detine 84,2% din Alro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO