Burse - Fonduri mutuale

Necula, Prime Transaction: Bursa a ramas fara repere, evolueaza haotic

Necula, Prime Transaction: Piata a ramas fara repere, evolueaza haotic
18.02.2009, 17:54 36

Bursa a inchis sedinta de ieri pe plus, dupa trei sedinte de corectii puternice, indicele BET consemnand un avans de aproape 5%. Indicele societatilor financiare a inregistrat cea mai volatila evolutie din sedinta de ieri, dupa scaderi de pana la 5% in debutul zilei, indicele BET-FI a inchis cu un avans, de 2,7%. Brokerii spun ca evolutiile extrem de volatile din ultimele zile de pe Bursa fac ca aprecierile de viitor sa fie irelevante.

"Evolutiile extrem de volatile cu care ne-am obsnuit in ultima perioada fac ca orice analiza pentru viitor sa fie irelevante. Lichiditatea pietei este prea mica si astfel orice miscare a unui pachet mai mare de actiuni in piata creeaza o volatilitate ridicata. Cred ca putem spune ca piata a ramas fara repere si a inceput sa evolueze oarecum haotic, fara vreo explicatie logica. Revenirea de azi (ieri - n.a) este doar una de forma, deoarece aprecierea pe BET este determinata in cea mai mare masura de cresterile BRD, titluri care insa au pierdut 30% de la inceputul lunii", a apreciat Gabriel Necula, directorul adjunct pe operatiuni la Prime Transaction.
Titlurile BRD au inchis sedinta cu o apreciere de 7,9%, pana la pretul de 4,53 lei/actiune, dupa ce compania mama Societe Generale a anuntat rezultatele pe 2008, fiind pe profit. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat ieri cu 6,7% si respectiv 1,2%, pana la nivelul de 0,72 lei/actiune si respectiv 0,086 lei/actiune.
La categoria SIF-uri aprecierile consemnate au variat intre 4,2%, in cazul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), si 1,5%, pe actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).
"Piata a fost dominata zilele trecute de factorul psihologic si de panica. Deja cand vorbesti de piata est-europeana ca piata subprime, investitorii nu au cum sa intre la cumparare. Nu exclud insa varianta unor aprecieri, mai ales pe companiile solide de pe Bursa. Preturile la care acestea au ajuns sunt absolut absurde in unele cazuri, fapt ce ar putea determina investitorii sa intre la acumulare", a adaugat Necula.
Companiile energetice au inregistrat evolutii pozitive, indicele de profil, BET-NG, consemnand un avans de 3,6%.
"Piata ramane deschisa la influenta oricaror vesti care vin de afara. Raporturile de rating sunt principalul factor care influenteaza atitudinea investitorilor straini de pe piata locala, apoi urmeaza climatul economic intern si rezultatele companiilor".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO