Burse - Fonduri mutuale

Necunoscutele planează încă asupra celui mai mare transfer de pe RASDAQ din istoria Bursei, o manipulare gravă a pieţei soldată cu 36 de ani de închisoare

Necunoscutele planează încă asupra celui mai mare...

Autor: Roxana Pricop, Radu Bostan

10.10.2014, 00:07 1213

Verdictul din dosarul Rompetrol, venit la 11 ani distanţă de la consumarea celui mai controversat moment petrecut pe bursa de la Bucureşti, este departe de a rezolva necunoscutele cazului. Nume sonore vehiculate că ar fi fost implicate au dispărut din dosar, iar investitorii de pe bursă sunt lăsaţi să constate că protecţia lor este ca şi inexistentă şi doar instanţa poate face lumină în cazul unei manipulări de piaţă deşi există autorităţi de supraveghere şi reglementare a bursei.

Pe 7 octombrie, Curtea de Apel  Bu­cureşti a dat verdictul final: „episodul 7 aprilie 2004“, prima zi de tran­zacţionare la bursă a acţiunilor Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), bijuteria lui Dinu Patriciu, a fost unul de manipulare a bursei.

Manipularea pieţei este cea mai gravă infracţiune de pe piaţa de capital pentru că astfel este distrusă competiţia, sunt anulate forţele în baza cărora funcţionează o bursă - cererea şi oferta. Atât timp cât sunt anulate cererea şi oferta, preţul format în piaţă nu este corect, iar investitorii sunt induşi în eroare şi pot pierde bani.

Mai mult, elucidarea a ceea ce s-a întâmplat în cazul Rompetrol este de interes şi astăzi: manipularea s-a produs în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor RRC la bursă, după ce acestea au fost transferate de pe piaţa RASDAQ.  Acum, în 2014, mai multe societăţi listate pe piaţa RASDAQ sunt obligate să ia o decizie cu privire la piaţa pe care se vor tranzacţiona după ce proiectul de lege privind clarificarea statutului pieţei RASDAQ va intra în vigoare.

Verdictul în dosar a fost: 11 condamnaţi la un total de 36 de ani de închisoare (23 cu executare şi 13 cu suspendare). Instanţa i-a condamnat definitiv în dosarul Rompetrol pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. Alături de ei au mai fost condamnate alte nouă persoane, foşti şefi ai CNVM în frunte cu Gabriela Anghelache (condamnare cu suspendare), angajaţi ai Rompetrol şi doi brokeri - Florin Iulian Aldea (reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor) şi Claudiu Simulescu (reprezentant al SSIF Eastern Securities la data faptelor) - şi Cerasela Rus (trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor). Alexandru Bucşă (administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor) va plăti în solidar cu Rompetrol şi cu Petrică Grama prejudiciul de 58 mil. dolari către Ministerul Finanţelor Publice.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro