Burse - Fonduri mutuale

Nici nu s-a uscat cerneala pe decizia de listare a Hidroelectrica că deja taberele sunt împărţite: pro şi contra listării duale. FP: Riscul de eşec ar fi ridicat dacă facem listarea doar la Bucureşti

Nici nu s-a uscat cerneala pe decizia de listare a Hidroelectrica că deja taberele sunt împărţite: pro şi contra listării duale. FP: Riscul de eşec ar fi ridicat dacă facem listarea doar la Bucureşti

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucharest Branch şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea: Când le-am întrebat (băncile peţite de FP pentru consorţiu – n. red.) dacă consideră că încă pot realiza o tranzacţie de 15% la Bursa de Valori Bucureşti, au devenit foarte anxioase. Concluzia unanimă a fost că în acest caz ar trebui să diminuăm tranzacţia.

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

22.04.2022, 07:00 468

♦ În urmă cu câteva săptămâni preşedintele ASF Nicu Marcu spunea că din vocabularul public ar trebui să dispară expresia listare duală pentru companiile de stat l „Idei năstruşnice“, spune şeful ASF ♦ Ministrul energiei spunea că listarea Hidroelectrica ar trebui realizată doar la BVB ♦ FP, acţionarul vânzător, merge înainte cu listarea duală, spunând chiar că băncile au devenit „anxioase“ când a menţionat de listarea doar la BVB ♦ „Concluzia unanimă a fost că în acest caz ar trebui să diminuăm tranzacţia“ ♦ Termenul-ţintă pentru finalizarea IPO-ului şi listarea companiei este 15 noiembrie 2022.

Nici măcar nu a început bine procesul de listare a produ­cătorului de energie electrică Hidroelectrica, prin vânzarea pe bursă a unui pachet de acţiuni de 20% din partea Fondului Proprietatea, că deja participanţii pieţei de capital din România, de la autorităţi la investitori şi acţionari, s-au împărţit în două tabere. În cercurile restrânse doar despre Hidro­electrica se discută.

Într-o ta­bără sunt cei care susţin lis­tarea Hidro­electrica doar la Bursa de Valori Bucureşti, argu­mentul lor fiind că astfel se dezvoltă şi mai mult piaţa de capital din România, iar pe de altă parte, sunt cei care vor ca Hidroelectrica să ajungă şi pe o bursă externă, cel mai probabil la Londra, acolo unde se tranzacţionează Fondul Proprietatea, Romgaz, Electrica în sistem dual, argumentul fiind maximizarea investiţiei.

Din start listarea la Londra aduce, pe lângă complexitate, durată şi costurile mai mari de listare, şi unele complicaţii pentru unii investitori din România – cel mai pur exemplu fiind fondurile Pilon II – care nu au mandate să inveastească în afara zonei UE.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: