Burse - Fonduri mutuale

Nicu Marcu, preşedinte ASF, desprea listarea maib la Bursa de la Bucureşti, anunţată de ZF: Am început de ceva timp demersurile cu autorităţile din Republica Moldova pentru ca maib să fie listată într-un timp foarte scurt

Nicu Marcu, preşedinte ASF, desprea listarea maib la...

Autor: Liviu Popescu

13.09.2022, 14:56 438

Nicu Marcu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), reglementatorul pieţei de capital, a pieţei asigurărilor şi a pieţei pensiilor private din România, spune că a început de ceva timp discuţiile cu autorităţile din Republica Moldova pentru ca maib – cea mai mare bancă de peste Prut, să fie listată într-un timp cât mai scurt la Bursa de la Bucureşti.

“Conducerea BVB nu conteneşte să nu ne surprindă în mod plăcut. În ultimul an s-au listat peste 20 de companii, iar acum se fac demersuri pentru a se lista cea mai mare bancă din Republica Moldova. Sunt aspect care ne fac să avem încredere. De o bună perioadă ASF a început demersurile împreună cu Banca Centrală a Moldovei, cu Autoritatea de Supreveghere a pieţei de capital din Moldova, pentru armonizarea legislaţiei pentru ca maib să fie listată într-un timp cât mai scurt la Bucureşti”, a spus Nicu Marcu la Forumul Moldova Romania Capital Bridges organizat marţi de BVB şi maib.

În urmă cu o săptămână ZF a scris în exclusivitate că maib, cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de 32% şi active de aproximativ 39 miliarde de lei moldoveneşti (2 mld. euro), pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti, într-o ofertă programată pentru 2023 şi prin care banca de peste Prut va accesa finanţarea necesară dezvoltării.

Astfel investitorii de la Bucureşti ar putea ca de anul viitor să ia expunere la instituţia de credit din acţionariatul căreia fac parte Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Horizon Capital, dar şi alţi 3.000 de acţionari atât instituţionali cât şi mici investitori. „Am luat decizia de a ne lista la Bucureşti. Această decizie este supusă aprobărilor acţionarilor şi aprobărilor de reglementare, pe care le vom obţine atunci când va veni momentul. Dar am explorat şi alte pieţe şi mă bucur să spun că suntem suntem destul de încrezători că Bursa de la Bucureşti ni se potriveşte cel mai bine. Şi cred că este foarte important să arătăm nu doar partea financiară a maib, ci şi transformarea prin care trecem“, spune Giorgi Shagidze, CEO al băncii, în emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, 7 septembrie 2022.

Emisiunea poate fi urmărită aici 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO