Burse - Fonduri mutuale

Nilas: Sunt prea multe emotii. Este greu de spus ceea ce va urma

30.01.2008, 18:06 19

Bursa de Valori nu a dezmintit ieri legatura stransa in care se afla cu pietele internationale, cresterile externe determinand si piata de la Bucuresti sa-si revina.
"Inceputul de saptamana a fost in aceeasi nota cu ceea ce s-a intamplat pana acum, cu corelatii cu pietele externe. Se cauta o stabilizare a pretului", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
La inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, pietele din vestul Europei se aflau in crestere. Astfel, indicele francez CAC 40 crestea cu 1,29%, DAX-ul german se aprecia si el cu 0,8%, in vreme ce indicele ATX din Austria urca cu 1,7%. In Marea Britanie, FTSE 100 se aprecia si el cu 0,84%. De partea cealalta a oceanului, in Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta de tranzactionare de luni cu o apreciere de 1,45%.
Pe pietele asiatice, indicele chinez SSE Component A a crescut in ultima sedinta cu 0,17%, in vreme ce Nikkei 25 din Japonia a inregistrat o apreciere de 2,99%.
La Bucuresti, principalii indici de la Bursa au cunoscut aprecieri moderate ieri. Astfel, indicele general al pietei BET-C a crescut ieri cu 1,48%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata BET s-a apreciat cu 1,82%. SIF-urile s-au aflat si ele in corelatie cu trendul pietei, inregistrand o crestere a indicelui BET-FI cu 0,88%.
"Este greu de spus ceea ce va urma. Sunt prea multe reactii emotionale in piata si nu pu-tem estima un trend pe care-l va urma aceasta. In momentul de fata nu se mai iau decizii dupa analize", spune Nilas. El este de parere ca pietei interne ii lipsesc investitorii autohtoni, precum fonduri de pensii sau de investitii puternice care sa echilibreze piata.
Piata de la Bucuresti a inregistrat ieri o lichiditate relativ mica in comparatie cu sfarsitul saptamanii trecute, cand aceasta a atins lichiditati de peste 80 de milioane de lei. Astfel, valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de la Bursa s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 8,48 milioane de euro (31,73 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a dominat ieri piata, atingand un rulaj de circa 5 milioane de euro (18,8 milioane de lei), reprezentand peste jumatate din tranzactiile cu actiuni din piata.
Pe piata RASDAQ, indicele RASDAQ-C a crescut cu 0,15%, pe fondul unei lichiditati de 2,54 milioane de euro (9,5 milioane de lei).
"In privinta zilei de tranzactionare de miercuri, este foarte important ce vor face americanii in sedinta de marti. Evolutia acestora afecteaza in mare parte piata de la noi", spune Nilas. El este de parere ca in momentul de fata ar trebui asteptata o calmare a pietei si o stabilizare a pretului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO