Burse - Fonduri mutuale

Nilas: Turbulentele internationale au afectat cumparatorii

11.06.2008, 19:42 13

Bursa continua sa inregistreze pierderi importante, pe fondul unui volum scazut si a unei lichiditati mici. Desi programul de tranzactionare al Bursei de Valori a fost prelungit cu doua ore, interesul din piata ramane scazut, sedinta de luni atragand investitii de 6,8 milioane de euro (25 milioane de lei), cu mult sub media inregistrata luna trecuta.
"Turbulentele internationale au afectat cumparatorii. Prelungirea programului de tranzactionare nu duce automat la o crestere puternica a volumelor tranzactionate. A fost o perioada de optimism sustinuta de stirile pozitive din tara care a dus la cresteri importante in piata, insa acum au venit stirile din State care au provocat scaderi", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, scadea cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 2,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, se deprecia si el cu 2,2%. Societatile de investitii financiare au resimtit mai putin scaderile de ieri fata de cele de luni, indicele BET-FI scazand ieri cu 2,35%.
Inainte de inchiderea sedintei, Bursa inregistra un rulaj de 6,2 milioane de euro (22,88 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ inregistra tranzactii cu actiuni in valoare de 1,1 milioane de euro (4 milioane de lei). Cu o ora inainte de inchidere, SIF-urile inregistrau o lichiditate totala in valoare de 1,8 milioane de euro (6,8 milioane de lei), reprezentand o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata.
"Din punct de vedere fundamental emitentii romani nu stau rau. Societatile din sectorul chimic au depis acum doi trei ani de pretul gazelor, insa odata cu cresterea pretului ingrasamintelor chimice s-a reajustat si pretul actiunilor", spune Nilas.
SIF Transilvania (SIF3) a inregistra cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sedintei de ieri cea mai mica pierdere din cadrul SIF-urilor, de 1,2%, in vreme ce Azomures (AZO), Amonil (AMO) si Rompetrol Well Services (PTR) au fost singurele companii care inregistrau aprecieri. De altfel, titlurile Azomures au atins ieri cea mai mare crestere, de 5,5%, pe fondul unui rulaj de 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei).
Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat cu o ora inainte de inchiderea sedintei de titlurile BRD SocGen (BRD), cu tranzactii in valoare de 0,9 milioane de euro (3,3 de lei) si o pierdere de circa 3,1%.
"Piata va avea in continuare parte de o evolutie oscinalanta, in functie de pretul petrolului precum si de anuntul facut de FED, conform caruia economia americana da semne de revenire", spune Nilas.
Pe piata valutara dolarul a crescut ieri cu 0,9% fata de euro si la un maxim in ultimele trei luni fata de yen, in urma unui avertisment al presedintelui FED, conform caruia institutia va combate presiunile inflationiste exercitate de costul mare al energiei.
In aceste conditii analisti estimeaza ca FEDul va majora dobanda cu 0,7 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO