Burse - Fonduri mutuale

NN Optim, cel mai mare fond de pensii facultative Pilon III din România, a atras 6.400 de clienţi doar în noiembrie. În 2022 creşterea este de 20.000 de persoane. Viorica Păcurar, NN Asigurări de Viaţă: Am intensificat activitatea în segmentul corporate

NN Optim, cel mai mare fond de pensii facultative Pilon...

Autor: Liviu Popescu

30.12.2022, 12:00 3646

NN Optim, cel mai mare fond de pensii facultative Pilon III din România, administrat de NN Asigurări de Viaţă, cu active de 1,6 mld. lei şi un număr de 232.000 de participanţi, a atras 6.400 de clienţi noi în luna noiembrie din 2022 ceea ce duce avansul de la începutul anului la circa 20.000 de persoane. Noiembrie a fost cea mai bună lună pentru NN Optim de la lansarea acestui fond din 2007 încoace.

“Pilonul III este important pentru asigurarea unui venit suplimentar la bătrâneţe, atât ca demers individual, cât şi ca metoda de motivare şi loializare a angajaţilor atunci când este inclus în pachetele de beneficii extra-salariale. În ultimul an, NN Asigurări de Viaţă (administrator NN Optim – n.red) a intensificat activitatea în segmentul corporate, sprijinind companiile să extindă beneficiile pe care le oferă echipei, şi ne bucurăm să vedem că tot mai mulţi angajatori se preocupă de bunăstarea angajaţilor şi aleg soluţii relevante prin care să contribuie la viitorul lor financiar, cu impact în evoluţia numărului de participanţi la fondurile de pensii facultative administrate de NN Asigurări de Viaţă”, spune Viorica Păcurar, Director Vânzări Retail şi Corporate la NN Asigurări de Viaţă.

NN Optim arată în prospectul său la categoria “cheltuieli legate de administrare suportate din activul fondului de către toţi participanţii la fond”, comision de administrare din active de 0,16% lunar, comision de maxim 0,07% pe an din valoarea medie a activelor nete, comision de intermediere pe piaţa de capital de până la 1,5% din tranzacţie.

La categoria “cheltuielile legate de administrare suportate de participant” sunt enumerate comisioane precum de administrare – prin deducerea a 1,7% din contribuţiile plătite, înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, penalităţi de transfer de 5% aplicat activului net dacă transferul la un alt fond se realizează mai devreme de doi ani.

ZF a scris recent că 55.000 de români s-au înscris în primele 11 luni din 2022 în sistemul de pensii private facultative Pilon III, prin care participanţii decid singuri ce sumă investesc prin intermediul unui administrator pentru crozierele şi city break-urile de peste ani cu nepoţii, acesta fiind cel mai mare număr de înscrieri pentru aceste pensii de la lansarea din 2008 încoace şi fiind aproape cât 2021 (37.140 de persoane) şi 2020 (26.200) la un loc.

Potrivit datelor agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), circa 5.000 de salariaţi au optat lunar în primele 11 luni din 2022 pentru administrarea privată Pilon III ceea ce înseamnă că pentru întreg anul 2022 numărul total de participanţi la Pilonul III ar putea sparge 60.000 de persoane.

Astfel, numărul celor care investesc pentru pensie prin intermediul unui fond Pilon III, prin care participanţii decid care este suma lunară pe care o alocă, de la minimum câteva sute de lei până la 15% din venitul brut lunar, a ajuns la noiembrie 2022 la aproximativ 620.000 de persoane.

Circa 280.000 de salariaţi, din cei 620.000 de salariaţi de la noiembrie 2022, figurau cu viramente active la un fond Pilon III, cu o medie lunară de circa 155 de lei. Diferenţa dintre numărul de participanţi şi numărul celor activi poate fi explicată prin flucutaţia locurilor de muncă dar şi prin faptul că prin Pilonul III se poate face o pauză de la contribuţii.

Potrivit statisticilor ASF, jumătate din cei 55.000 de tineri care au intrat în sistemul P3 în 2022 au contribuit în medie în fiecare lună la unul din cele zece fonduri. Circa 155 de lei este contribuţia medie lunară în timp ce activele fondurilor P3 au ajuns la 3,6 mld. lei. În primele 11 luni viramentele au fost de 453 mil. lei. Contribuţiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal, în limita a 400 euro/echivalent în lei, atât pentru angajator, cât şi pentru fiecare participant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO