Burse - Fonduri mutuale

NN Pensii şi Allianz Ţiriac Pensii Private intră în acţionariatul Aquila, cea mai recentă mare listare de la bursa de la Bucureşti, cu investiţii de aproape 100 mil. lei, respectiv 64 mil. lei

NN Pensii şi Allianz Ţiriac Pensii Private intră în acţionariatul Aquila, cea mai recentă mare listare de la bursa de la Bucureşti, cu investiţii de aproape 100 mil. lei, respectiv 64 mil. lei

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

03.12.2021, 13:56 1103

Fondurile administrate de NN, printre care şi NN Pensii – cel mai mare fond de pensii private din România, au raportat vineri o deţinere de 8,83% din Aquila (AQ), cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, respectiv o investiţie de aproape 100 mil. lei. 

Cea mai mare deţinere ii revine fondului NN Pensii, respectiv 8,04%, ceea ce înseamnă că aproximativ 2 milioane de salariaţi români, adică aceia care sunt participanţi la cel mai mare fond de pensii private din ţară, au expunere la Aquila, reprezentând o investiţie de 88 mil. lei. 
 
Pe de altă parte, tot vineri Aquila (AQ), cea mai recentă companie din segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti, a anunţat că şi grupul german Allianz a spart pragul de 5%. Astfel, Allianz a ajuns la 5,83%, din care 5,7% şi revine fondului de pensii Pilon II AZT Viitorul Tău. Investiţia se ridică la circa 63,2 milioane de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BVB.
 
Acţiunile Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, se tranzacţionau vineri la ora 13:30 la preţul de 5,46 lei pe unitate, uşor sub preţul de 5,5 lei din oferta publică iniţială. Compania a atras 367 mil. lei de la investitori în urma unei oferte intermediate de Swiss Capital. Capitalizarea companiei este de circa 1,1 mld. lei.
 
La nivel de grup, Aquila a raportat afaceri de 1,7 miliarde de lei în 2020, faţă de 1,17 miliarde de lei în anul anterior. În S1/2021, societatea a avut 18,6 milioane de lei profit net, de la 14,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut.
 
 
AFACERI DE LA ZERO