Burse - Fonduri mutuale

Noi detalii legate de listarea celui mai mare producător de petrol din lume: acţiunile Aramco intră la tranzacţionare pe 11 decembrie

Business internaţional

Noi detalii legate de listarea celui mai mare producător...

Autor: Tibi Oprea

30.10.2019, 00:00 110

Compania Saudi Aramco, cel mai puternic jucător din industria petrolieră a lumii, intenţionează să iniţieze procedura privind oferta publică iniţială (IPO) pe piaţa de capital începând cu 3 noiembrie, potrivit unor persoane apropiate tranzacţiei citate de Reuters.

Astfel, pe 17 noiembrie ar urma să fie anunţat preţul initial al acţiunilor, urmând ca pe 11 decembrie titlurile să intre la tranzacţionare pe bursa saudită Tadawul într-una dintre cele mai mari oferte iniţiale, estimată la peste 20 mld. dolari. Investitorii vor putea să subscrie acţiuni în cadrul IPO din 4 decembrie.

Coroana saudită plănuieşte să listeze 5% din numărul total de acţiuni Aramco ca parte a programului de reformă economică al Prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, mai întâi pe plan local şi ulterior pe o bursă externă pentru a aduce miliarde de dolari în economia Arabiei Saudite şi a slăbi astfel dependenţa ţării de produsele petroliere.

Dacă Regatul va merge mai departe cu formalităţile, pe plan local va fi listat până la finalul anului un pachet de 1% sau 2% din companie. Aramco este cea mai profitabilă companie din lume, depăşind chiar şi gigantul Apple. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO