Burse - Fonduri mutuale

Norofert, afaceri de 16,2 mil. lei în ianuarie-martie 2022, de peste două ori mai mult decât anul trecut. Profit net de 1,9 mil. lei, de la o pierdere de 656.000 de lei în 2021

Norofert, afaceri de 16,2 mil. lei în ianuarie-martie...

Autor: Eduard Ivanovici

19.05.2022, 18:30 249

Norofert (NRF), conglomerat agroalimentar care acoperă întreg lanţul de producţie agricolă, de la producţie vegetală la vânzarea şi distribuţia de inputuri ecologice, a anunţat o cifră de afaceri de 16,2 milioane de lei în T1/2022, în creştere cu 105,3% faţă de nivelul de 7,8 milioane de lei atins anul trecut, conform datelor din raportul financiar al companiei.

Profitul net a ajuns în primele trei luni ale anului la 1,88 milioane de lei, de la o pierdere de 656.429 de lei la 31 martie 2021. Compania a raportat, de asemenea, un rezultat operaţional de 2,6 milioane de lei, de la un minus de 252.544 de lei anul trecut.

„Este important de comunicat către investitori că în perioada corespunzătoare primului trimestru al anului, în agribusiness, se înregistrează vânzări pentru tratamentele 2 şi 3 la culturile de toamnă deja înfiinţate, precum şi pentru tratamentul 1 la culturile de primăvară care au ca perioadă optimă de semănat luna martie. Aşadar, este o perioadă în care Compania acumulează creanţe prin vânzările pe care le realizează, creanţe care au scadenţe începând cu luna iulie a aceluiaşi an”, scrie Norofert în raport.

Din punct de vedere al managementului cash-flow-ului, societatea a înregistrat îmbunătăţiri majore prin comparaţie cu perioada similară a anului 2021, reuşind să folosească creanţele în operaţiuni de factoring şi scontări bilete la ordin. Totodată, s-au înregistrat cu aproximativ 60% mai multe vânzări cu plata în avans faţă de T1 2021.

Compania a raportat creşteri semnificative în ceea ce priveşte vânzările de îngrăşăminte de sol, cu 45% mai mult decât în T1 2021, fertilizanţii foliari (+38%) şi produsele de biocontrol (+40%) pentru tratamentele grâului, rapiţei şi a culturilor de primăvară precum floarea-soarelui, porumb şi soia.

„Creşterile din T1 sunt continuate în acelaşi ritm şi în primele luni din T2, impulsionate de preţurile mari preconizate ale cerealelor şi oleaginoaselor dar şi a unui regim de precipitaţii normal. De asemenea, pe durata primului trimestru din 2022 Compania a continuat implementarea planurilor comunicate anterior. La ferma de la Zimnicea, culturile de grâu, rapiţă, orz şi floarea soarelui se prezintă în condiţii bune şi s-au realizat investiţii în utilajele necesare pentru eficientizarea producţiei agricole precum şi în spaţiile de depozitare existente, ce vor continua şi în T2 2022.”

În prezent, Compania este în proces de montaj al liniei de îngrăşăminte de sol, care urmează a fi finalizată în luna iunie, permiţând începerea producţiei de îngrăşăminte pentru campania de toamnă 2022.

Acţiunile NRF au coborât cu 4,9% în 2022, pe un rulaj de 9,3 milioane de lei. Valoarea de piaţă este de 133 de milioane de lei, conform datelor BVB. Din acţionariat fac parte Vlad Andrei Popescu (36,4%), Ileana Popescu (17%), Marian Marius Alexe (11,6%), restul revenind altor acţionari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO