Burse - Fonduri mutuale

Norofert, principalul producător român de inputuri organice cotat la Bursă, a încheiat primul semestru cu afaceri de 19,8 milioane lei, în creştere cu 33%, şi un profit net de 5 milioane lei, cu 17% mai mare decât în perioada similară din 2020

Norofert, principalul producător român de inputuri...

Autor: Roxana Rosu

16.09.2021, 09:53 752

Norofert, principalul producător român de inputuri organice cotat la Bursă, a încheiat primul semestru al anului cu o cifră de afaceri de 19,8 milioane lei, în creştere cu 33%, şi un profit net de 5 milioane lei, cu 17% mai mare decât în perioada similară din 2020, potrivit raportului financiar.

Veniturile din exploatare s-au majorat cu 7%, la 16,8 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-au diminuat cu 3%, la 10 milioane lei.

”În primele şase luni ale acestui an, spre deosebire de 2020, anul agricol 2021 a fost mai favorabil şi mai stabil, deoarece a adus un regim de precipitaţii normal. Însă am observat uşoare aspecte ale secetei spre sfârşitul perioadei de recoltare. Acest lucru a afectat moderat regiunile de Sud şi Sud-Est, în special culturile de porumb. Cu toate acestea, chiar şi cu un uşor impact negativ, suntem bucuroşi să avem un an agricol solid, cu un mediu de producţie bun atât pentru culturile organice, cât şi pentru culturile convenţionale”, a declarat Vlad Popescu CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Din punct de vedere al preţurilor, Norofert a remarcat o diferenţă foarte mică între preţul grâului convenţional şi cel ecologic, ceea ce a făcut dificilă vânzarea culturilor organice, fermierii preferând să scutească lanţul birocratic de trasabilitate, vânzând grâul ecologic direct la convenţional, pentru o diferenţă nesemnificativă de preţ.

”Cu toate acestea, culturile de seminţe oleaginoase, cum ar fi floarea soarelui, rapiţă şi in, au fost la mare căutare în acest an, iar preţurile au crescut semnificativ spre perioada de recoltare. De exemplu, avem un preţ mediu de 625 euro/tonă FOB Constanţa pentru floarea-soarelui organic, preţul pentru aceeaşi cultură convenţională fiind de 500-510 euro/tonă FOB Constanţa”.

În primăvară , compania a semnat o promisiuni bilaterală de achiziţionare a Agroprod Cev, firmă care operează 1.000 ha de teren agricol aflat în arendă în Zimnicea, judeţul Teleorman. Preţul convenit cu vânzătorii pentru dobândirea tuturor părţilor sociale este de 1,88 milioane euro.

Înfiinţată în 2000 ca afacere de familie, Norofert a fost iniţial importatoare de îngrăşăminte din pieţele occidentale. În 2015, când Vlad Popescu, fiul fondatorului, a preluat conducerea, compania s-a reprofilat pe producţia de îngrăşăminte bio şi produse fitosanitare organice.

Grupul cuprinde patru entităţi, Norofert SA fiind compania mamă. Norofert Organics şi Norofert Fitofarma sunt societăţi cu răspundere limitată din România (SRL), la care Norofert SA deţine 99%, iar Vlad Popescu 1%. Norofert SUA, LLC este o companie cu răspundere limitată din Ohio, înfiinţată în aprilie 2020 ca parte a strategiei de extindere în SUA.

Pentru 2020, Norofert SA a raportat un profit net de 6,3 mil. lei, în urcare cu 36% faţă de 2019, la venituri consolidate de 24,4 mil. lei, plus 64%.

Firma este deţinută în proporţie de 36,3% de Vlad Popescu şi 17,3% de Ileana Popescu, în timp ce Marius Alexe are o participaţie de 11,6%.

Norofert are o capitalizare de 93 milioane lei , iar de la începutul anului acţiunile s-au apreciat cu 70%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO