Burse - Fonduri mutuale

Norofert pune în funcţie o nouă linie de producţie pentru îngrăşăminte de sol după o investiţie de 4,5 milioane de lei

Sursa foto: Raport BVB

Sursa foto: Raport BVB

Autor: Eduard Ivanovici

21.07.2022, 15:52 534
  •  Compania devine cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din România
 

Conglomeratul agroalimentar Norofert, listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul NRF, a informat piaţa cu privire la punerea în funcţiune a unei linii de producţie de mare capacitate pentru îngrăşăminte de sol în cadrul facilităţii de producţie de la Filipeştii de Pădure.

Conform unui raport publicat astăzi la BVB, linia cântăreşte peste 70 de tone, are 40 de motoare şi ocupă un spaţiu de 1.400 mp. Instalarea şi punerea acesteia în funcţiune a durat patru luni şi a presupus trasarea şi turnarea a 12 fundaţii independente din beton armat, asamblarea a 10 grupuri de maşinării care compun linia cu o capacitate de producţie de maxim 240 tone / 24 ore.

„Linia a costat aproximativ 4,5 milioane lei, sumă finanţată cu o parte din fondurile atrase în majorarea de capital pe care compania a realizat-o în anul 2021, capital propriu şi împrumuturi bancare. Punerea în funcţiune a noii linii a venit ca urmare a creşterii vânzărilor în timpul campaniilor agricole din ultimii ani şi a măririi cotei de piaţă pentru companie, atât în nişa de agricultură ecologică, cât şi în agricultura convenţională”, se arată în document.

Până la momentul instalării respectivei linii, Norofert avea un portofoliu limitat de îngrăşăminte de sol, care nu şi-a putut atinge potenţialul maxim din cauza lipsei unei linii de producţie de mare capacitate, însă, prin achiziţionarea şi instalarea acestei noi linii, compania poate acoperi cererea din ce în ce mai ridicată.

Îngrăşămintele de sol îndeplinesc un rol fundamental în agricultură, fiind baza oricărei culturi. Acestea se aplică la începutul fiecărui nou ciclu agricol pentru a asigura dezvoltarea normală şi sănătoasă a plantelor. Se estimează că vânzările de îngrăşăminte granulate de sol vor creşte cu 20-25% în fiecare an, ca urmare a cererii ridicate pentru această categorie de produse, conform raportului Norofert.

În urma investiţiei, societatea listată pe piaţa AeRO a BVB devine cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din România. Prin această linie proprie de producţie a îngrăşămintelor de sol organice, Norofert deţine un avantaj competitiv unic faţă de toţi ceilalţi jucători prezenţi în România.

Ieri, compania a anunţat că fostul director financiar Claudiu Doboş nu mai face parte din echipa Norofert şi a decis externalizarea atribuţiilor acestuia către o echipă de experţi contabili care vor facilita procesul de tranziţie la raportarea IFRS.

Decizia a fost luată pe fondul consolidării departamentelor financiar-contabil şi comercial pentru a răspunde în faţa provocărilor înaintate de noile linii de business – farming ecologic şi producţie de îngrăşăminte solide.

Totodată, datorită creşterii echipei comerciale şi a bazei de clienţi activi, managementul companiei l-a recrutat, pentru funcţia de director comercial, pe Ionuţ Văsii, cu o experienţă profesională în vânzări de peste 17 ani.

Principalul producător român de inputuri organice cotat la Bursă a decis, de asemenea, înfiinţarea unui departament intern de Relaţii cu Investitorii, pentru o mai bună comunicare şi o relaţie mai apropiată cu aceştia. În acest sens, conducerea a cooptat-o pe Andreea Tănase în poziţia de director de comunicare, cu o experienţă pe piaţa de capital de 8 ani.

Anterior, Mircea Fulga a fost numit în funcţia de director general (CEO) al Norofert, care a ocupat funcţia de director operaţional din 2020. Fostul CEO Vlad Popescu va rămâne în continuare în poziţia de preşedinte al Consiliul de Administraţie şi se va concentra pe cercetare, M&A, dezvoltarea capacităţilor de producţie ale Norofert şi extinderea pe plan internaţional.

De la începutul anului, acţiunile NRF au coborât cu 21%, pe un rulaj de 27,6 milioane de lei, capitalizarea ajungând în prezent la 133,3 milioane de lei. Din acţionariat fac parte Vlad Popescu, cu o participaţie de 36,4%, urmat de Ileana Popescu (17%) şi Marian Marius Alexe (11,6%), restul revenind altor acţionari, conform datelor BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO