Burse - Fonduri mutuale

Norvegia cheltuieşte mai mult din banii obţinuţi din petrol pentru a evita recesiunea

Norvegia cheltuieşte mai mult din banii obţinuţi din...

Autor: CătăIina Apostoiu

13.05.2016, 00:03 1250
Guvernul Norvegiei a majorat la un nivel record cheltuielile de anul acesta din veniturile fondului suveran, ceea ce înseamnă că se bazează într-o mai mare măsură pe rezervele acestui vehicul de investiţii pentru a evita recesiunea, scrie Bloomberg.

Guvernul va folosi 205,6 miliarde de coroane (25 miliarde de dolari) din veniturile din petrol, în creştere de la 195,2 miliarde de coroane, nivel estimat în octombrie. Cheltuielile vor avea un efect de stimulare de 1,1%, cel mai ri­dicat din 2009.

În paralel cu creşterea chel­tuielilor, cash flow-ul generat de gu­vern din producţia de petrol şi gaze este de aşteptat să scadă cu aproape 40%, până la 132 miliarde de coroane în acest an.

Prăbuşirea preţurilor petrolului a pus sub presiune cel mai mare pro­ducător de petrol din Europa Occi­dentală, împingând în sus rata şomajului şi ameninţând să oprească creşterea eco­nomică a ţării.

Banca centrală norvegiană a redus ratele dobânzii la un minim record de 0,5% şi a semnalat că este pregătită să ducă ratele şi mai jos pentru a evita recesiunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO