Burse - Fonduri mutuale

Norvegienii care ţin frâiele celui mai mare fond suveran din lume şi-au triplat expunerea la Petrom în anul în care a început războiul din Ucraina, dar au ieşit de la Electrica şi au înjumătăţit participaţiile la BRD şi Banca Transilvania

Norvegienii care ţin frâiele celui mai mare fond...

Autor: Eduard Ivanovici

02.02.2023, 07:00 3411

♦ Pe poziţii la Sphera şi Transport Trade Services, dar vânzare la MedLife ♦ Investiţii de 166,4 mil. euro în România, dintre care 61,7 mil. euro în acţiuni şi 104,7 mil. euro în titluri de stat.

Norvegienii care adminis­trea­ză cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, cu active de 1.200 de miliarde de euro, adică de circa patru ori peste cât produce economia României într-un singur an, au avut schimbări importante la Bursa de Valori Bucureşti în 2022, anul în care a început războiul ruso-ucrainean, în sensul majorării semificative pe energie şi în acelaşi timp al diminuării pe sectorul bancar listat şi pe MedLife (M).

Pe de altă parte, norvegienii au rămas pe poziţii la Sphera Franchise Group (SFG), cu o deţinere de 2,4%, şi la Transport Trade Services (TTS) cu 0,7%.

Vehiculul de investiţii care are 1,3% din toate acţiunile listate la nivel global şi-a vândut anul trecut pachetul la distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica (EL), fiind de altfel singurul exit din România realizat anul trecut, conform celui mai recent raport al fondului. La finele lui 2021, fondul raporta o deţinere de 2,6 mil. euro la compania controlată de statul român, adică 0,4% din capitalul social.

Cea mai mare deţinere de anul trecut este cea la OMV Petrom (SNP), în valoare de 31 milioane de euro, o participaţie de 0,61%, de la 0,24% în anul precedent. Pe locul doi se află Banca Transilvania (TLV), cu un pachet în valoare de 8,7 milioane de euro şi 0,32% din capitalul companiei, în scădere de la 0,79%. Banca din Cluj a fost principala deţinere a fondului în 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO