Burse - Fonduri mutuale

Noua conducere a BVB a primit OK-ul de la CNVM. Urmează executivul

Noua conducere a BVB a primit OK-ul de la CNVM. Urmează executivul

Autor: Roxana Pricop

31.01.2012, 00:05 409

Noul consiliu de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), condus din funcţia de preşedinte de Lucian Anghel, a fost validat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital. La prima şedinţă, noii administratori vor alege vicepreşe­dinţii şi vor discuta despre cine va face parte din viitoarea echipă executivă.

Noul consiliu de administraţie este compus din nouă membri şi a fost ales pe 9 ianuarie. Din cei nouă membri, cinci fac parte din "grupul băncilor" care l-a susţinut pe noul preşedinte al CA Lucian Anghel. El este şi economist-şef, director al Direcţiei strategie din cadrul BCR.

Restul membrilor din consiliul BVB sunt Valerian Ionescu (BCR), Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Narcisa Oprea (Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea), juristul Robert Cosmin Pană (consilier la firma de brokeraj Swiss Capital, fost angajat al BVB şi al Depozitarului Central), Stere Farmache (fost preşedinte al BVB), Dan Paul (preşedintele Asocia­ţiei Brokerilor) şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

Prima şedinţă a noului consiliu va avea loc cel mai probabil în una din zilele următoare şi este extrem de importantă pentru că atunci vor fi aleşi cei doi vicepreşedinţi ai BVB şi secretarul general din rândul membrilor CA, dar şi membrii comisiilor speciale (Comisia de admitere la tranzacţionare, Comisia de apel, Comisia de reglementare, dezvoltare produse noi şi Comitetul indicilor).

Tot în prima şedinţă, administratorii vor discuta şi componenţa viitoarei echipe executive, potrivit unor surse din piaţă. Aceleaşi surse spun că Bursa va apela cel mai probabil la serviciile unei firme de head-hunting pentru a găsi cel mai potrivit profesionist pentru postul de director general.

Printre favoriţii pentru funcţia de director general se află Valentin Ionescu, fostul director general demis de fostul CA pentru neîndeplinirea obiectivelor. Valentin Ionescu a lucrat înainte de a veni la BVB pentru Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR. Echipa executivă este formată dintr-un director general şi doi adjuncţi. Numărul de executivi ar putea fi extins la cinci.

Un sondaj realizat online la începutul anului de ZF, la care au participat 772 de utilizatori, arată că un străin ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de director general al BVB, propunere care a strâns circa 300 de voturi.

Dintre specialiştii locali propuşi de ZF, cele mai multe voturi le-au întrunit Dana Ionescu (directorul general al Raiffeisen Capital&Investment) şi Valentin Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO