• Leu / EUR4.9221
  • Leu / GBP5.6028
  • Leu / USD4.5466
Burse - Fonduri mutuale

Noua miză la Fondul Proprietatea: cine intră în faţă cu dosarul la despăgubire

Noua miză la Fondul Proprietatea: cine intră în faţă cu dosarul la despăgubire

Autor: Roxana Pricop

13.10.2010, 23:35 1981

Paralel cu piaţa gri a acţiunilor Fondului Proprietatea ia o totmai mare amploare piaţa dosarelor de despăgubire înregistrate laAutoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) undese "tranzacţionează" sute de dosare pe an.

La "coadă" la ANRP sunt dosare care aşteaptă din 2006, darfuncţionarii instituţiei găsesc diverse motive să le respingă. Înschimb, pot fi acceptate dosare abia introduse. Nu există unmecanism transparent de selecţie a dosarelor.

Cum Fondul Proprietatea pare mai aproape ca niciodată să selisteze, cumpărarea şi vânzarea de dosare de despăgubiri au devenittot mai intense pentru că astfel noii proprietari îşi vor puteavinde pe Bursă acţiunile, având în vedere că au cumpărat dosarelede la foştii proprietari la preţuri şi de 10% din valoareadespăgubirilor.

"Anul acesta am intermediat tranzacţii cu 15-20 de dosare. Eu lecumpăr de la foşti proprietari şi le vând mai departe. Este ca unjob suplimentar. Un dosar fără evaluare făcută de ANRP se vinde cu15% din valoare, iar dacă are decizie galbenă (decizie finală dedespăgubire - n. red.), cu 25% din valoare", a spus R.Ioniţă, unadintre persoanele care au postat pe internet anunţ de cumpărare.Vânzarea şi cumpărarea de astfel de dosare sunt la limita legii,astfel că intermediarii preferă să spună că foştii proprietari îşicesionează dosarele. Mai mult, atunci când este depusădocumentaţia, ANRP cere informaţii privind provenienţa dosarelor(proprietar de drept sau dosar cesionat), însă instituţia refuză săfacă public câte dintre dosarele soluţionate au fost de faptcesionate.

Principalul motiv pentru care foştii proprietari îşi vânddosarele de despăgubire sunt anii de aşteptare şi nenumăratelevizite la ANRP fără nicio rezolvare. În mod surprinzător, odată ceintră în posesia speculatorilor, noile dosare îşi găsesc rapidrezolvare la ANRP.

"Foştii proprietari exagerează când spun că aşteaptă ani de zilepentru o decizie. ANRP rezolvă destul de repede dosarele. Nu îmiplace să îmi asum riscuri mari şi prefer să cumpăr dosare aflate înstadiu final. Fac acest lucru pentru că se pot obţine profituriduble sau triple atunci când acţiunile Fondului se vor lista laBursă", a spus Elena, cumpărător de dosare de despăgubire.

La extrema opusă sunt foştii proprietari precum Nicolae Turcu,50 de ani, fost proprietar din Craiova, care aşteaptă din 2005 săîşi recupereze banii.

"Imediat ce intru în posesia acţiunilor le voi vinde. Vreau săînchei cât mai repede acest capitol", a spus el.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9221
Diferență: 0,3896
Ieri: 4.9030
Azi: 4.5466
Diferență: 1,1795
Ieri: 4.4936
Azi: 5.6028
Diferență: 0,4122
Ieri: 5.5798
Azi: 4.8998
Diferență: 0,1492
Ieri: 4.8925