Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica a semnat un contract de cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a Companiei Naţionale a Uraniului

Nuclearelectrica a semnat un contract de cumpărare a...

Autor: Tibi Oprea

19.03.2021, 15:42 4033

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat cu Compania Naţională a Uranului (CNU) contractul de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU în data de 18 martie 2021, ca urmare a aprobării tranzacţiei şi mandatării conducerii executive a SNN de semnare a acestei tranzacţii prin Deciziile Consiliului de Administraţie SNN şi a aprobării în Adunarea Generală a Acţionarilor CNU.

“Reamintim ca actionarii SNN au aprobat prin Hotararea AGA nr. 5/25.04.2018, “Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie prima necesara producerii combustibilului nuclear”, printre masuri fiind inclusa si identificarea unei solutii de asigurare a capacitatii de procesare/rafinare a concentratului tehnic de uraniu (U3O8), respectiv materia prima din care se obtine octoxidul de uraniu (UO2) necesar fabricarii fasciculelor de combustibil. Prin studii specifice si conditii optime de achizitionare a octoxidului de uraniu, SNN a luat in considerare procesarea acestuia la Fabrica de la Feldioara prin preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu de catre SNN de la CNU”, se arată în raportul de la bursă.

Coroborat, prin Hotararea AGA nr. 4/30.03.2020, actionarii au aprobat declansarea procedurilor de cumparare a unor active ale Sucursalei Feldioara, prin negociere directa, in conformitate cu prevedeile OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor si Legii 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Ca urmare a derularii unei analize de tip due diligence, SNN a identificat activele necesare pe care urmeaza sa le integreze strategic in structura si astfel SNN, prin aceasta tranzactie, va integra ciclul de fabricatie a combustibilului nuclear tip CANDU, cu exceptia activitatii de minerit.

Obiectul tranzactiei este format doar din active (terenuri, cladiri, constructii speciale, instalatii, utilaje si echipamente).

Preluarea unor active ale Sucursalei Feldioara este structurata in doua etape distincte: Data semnarii contractului, etapa care a avut loc in data de 18 martie 2021 si Data Finalizarii. Intre cele doua etape sunt prevazute o serie de conditii prealabile care depind in mare masura de suportul CNU. Astfel, la data semnarii s-au agreat termenii si conditiile generale ale tranzactiei si s-au stabilit conditiile prealabile. La data finalizarii se va semna contractul de vanzare-cumparare bunuri imobile in forma autentica si contractul de vanzare-cumparare bunuri mobile, in baza termenilor si conditiilor stabilite la data semnarii.

Conditiile prealabile au in vedere, in principal, transmiterea si emiterea de catre autoritatile competente a autorizatiilor, permiselor, avizelor necesare de transfer precum si clarificarea de catre CNU a unor aspecte care tin de asigurarea transferului de active.

Decizia strategica de a achizitiona o parte din activele Feldioara necesare procesarii materiei prime a avut in vedere asigurarea integrata a capabilitatilor de productie la nivelul SNN si, in egala masura, asigurarea productiei de fascicule de combustibil si operarea in conditii optime a FCN Pitesti si CNE Cernavoda, in contextul extinderii capacitatii centralei nucleare, si mentinerea ciclului conbustibilului nuclear la nivel national, la un cost avantajos al tranzactiei.

Nuclearelectrica are 7,2 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

De la începutul anului, acţiunile SNN se tranzacţionează în creştere cu 34,9%, pe fondul unor tranzacţii de 140,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO