Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica: Consiliul Concurenţei aprobă preluarea liniei de procesare a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara de la Compania Naţională a Uraniului

Nuclearelectrica: Consiliul Concurenţei aprobă...

Autor: Roxana Rosu

18.11.2021, 16:01 307

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, preia de la Compania Naţională a Uraniului activele aferente liniei de procesare a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara.

Activele incluse în tranzacţie reprezintă un ansamblu unitar capabil să desfăşoare activităţi economice independente, intenţia Nuclearelectrica  fiind de a continua activitatea preluată la data transferului, respectiv producerea de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Piteşti.

Uzina îndeplineşte toate condiţiile de operaţionalizare, cu respectarea strictă a legislaţiei naţionale, comunitare, precum şi a organismelor internaţionale - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / Agenţia de Aprovizionare EURATOM (ASE).

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această preluare nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, companie controlată majoritar de Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 641 mil. lei, în creştere cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile companiei s-au majorat cu 23% la 2,2 miliarde de lei pe fondul creşterii preţului la energia electrică.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO