Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica îşi cheamă acţionarii pe 12 iunie pentru a vota strategia de investiţii pentru următorii cinci ani, solicitată prin ordin de ministru şi care vizează echilibrarea economiei post-criză

Nuclearelectrica îşi cheamă acţionarii pe 12 iunie pentru a vota strategia de investiţii pentru următorii cinci ani, solicitată prin ordin de ministru şi care vizează echilibrarea economiei post-criză

Autor: Liviu Popescu

08.05.2020, 18:27 322

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă şi cea mai performantă acţiune din BET în 2020, îşi cheamă acţionarii pe 12 iunie 2020 pentru a vota strategia de investiţii aferentă perioadei 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025, se arată într-un raport la bursă.

Această strategie este solicitată prin ordinul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi vizează echilibrarea economiei post-criză prin investiţii pe care să le efectueze companiile din energie. Prin urmare, astfel de convocatoare vor fi publicate în perioadă următoare la bursa de la Bucureşti.

“Aprobarea Strategiei de Investiţii a Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. aferentă perioadei 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025”, se arată în convocatorul SNN. De asemenea compania vrea ca acţionarii, printre care statul român cu un pachet de 82,5% să voteze şi numirea Mazars România ca auditor financiar pe o perioadă de trei ani.

ZF a scris la jumătatea lunii aprilie că fiecare companie de energie din subordinea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va fi obligată să-şi facă un plan de investiţii pe următorii cinci ani pentru a echilibra economia de după coronacriză.

„Motivele emiterii Ordinului ţin de nevoia de relansare a economiei româneşti prin investiţii postcriză sanitară, nevoia de investiţii noi şi de modernizări în sistemul energetic naţional, oportunităţile oferite de tranziţia energetică şi de conceptul european privind decarbonarea, interesul statului ca acţionar de a creşte valoarea pe termen lung a companiilor energetice strategice din administrare, situaţia financiară solidă a companiilor de stat şi lipsa investiţiilor în sector din ultimii ani“, a transmis Ministrul Economiei şi Energiei la solicitarea ZF.

Astfel, până la 15 iunie 2020, companiile din energie care au ca acţionar unic sau majoritar statul român va trebui să convoace acţionarii pentru a discuta şi ulterior aproba un plan de investiţii din fonduri proprii, investiţii nerambursabile sau împrumuturi bancare pentru modernizarea sistemului energetic naţional.

AFACERI DE LA ZERO