Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica îşi majorează capitalul la trei miliarde de lei

Nuclearelectrica îşi majorează capitalul la trei...

Autor: Ioana Tudor

08.10.2014, 00:03 765
Acţionarii producătorului de electricitate Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) au decis majorarea capitalului social al companiei cu suma de până la 239,1 milioane de lei, la peste 3 miliarde de lei, aceasta fiind prima astfel de operaţiune de la listare.

Majorarea capita­lului se va face prin emi­terea unui număr maxim de 23,9 milioane de ac­ţiuni noi la un preţ de 10 lei pe acţiune, valoare care este cu 22% mai ma­re decât cotaţia ac­tuală a titlurilor SNN pe bursa de la Bucureşti, de circa 8,18 lei pe unitate.

Cea mai mare parte din suma suplimentară, de 194,3 milioane de lei sau 81% din suma propusă a fi vărsată, va repre­zenta contribuţia statului, care este ac­ţionar majoritar. Statul vrea astfel să îi fie recunoscute în capital alocaţiile bu­ge­tare aferente perioadei 2006-2009 pen­tru realizarea Unităţii 2 şi pentru fi­nan­ţarea construirii a încă trei unităţi  la centrala nu­cleară de la Cernavodă.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea (FP) şi ceilalţi acţionari minoritari ai Nuclear­elec­trica, care deţin 18,7% din companie, tre­buie să participe cu circa 44,8 mi­lioane de lei în cadrul majorării de ca­pital pentru ca deţinerea să nu le fie di­luată în favoarea statului.

Pentru a evita reducerea cotei de par­ticipaţie la capitalul companiei, acţionarii minoritari vor avea dreptul să cumpere, proporţional cu cota de participaţie curentă, un număr de 4,47 mi­lioane de acţiuni noi.

Fondul Proprietatea va trebui să con­tribuie cu 23,2 milioane de lei în contul participaţiei de 9,72% din acţiuni.

Iniţial, Nuclearelectrica anunţase că intenţionează să majoreze capitalul social cu suma de 241 mil. lei, însă această propunere a fost respinsă.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Tot în urma deciziilor luate în AGEA din 6 octombrie, admi­nistra­torii companiei vor informa trimestrial acţionarii cu privire la achiziţiile de bunuri şi lu­crări în valoare de peste 500.000 de euro şi achi­zi­ţiile de servicii mai scum­pe de 100.000 de euro, cât şi să imple­men­teze un sistem centralizat de mo­nitorizare a achizi­ţi­ilor publice.

În plus, ad­mi­nistraţia va raporta anual sponso­ri­zările acor­date de Nuclear­electrica.

Acţionarii au aprobat achiziţio­na­rea de servicii de asistenţă şi consul­tan­ţă juridică pentru o eventuală achiziţie de către Nuclearelectrica a unor active deţinute de grupul italian Enel, care a anunţat că vrea să se retragă din România.

Totodată, CA-ul Nuclearelectrica va elabora până la sfârşitul anului strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2015-2025. Măsura vi­ne ca urmare a unui ordin recent al mi­nis­trului delegat pentru energie, care intro­duce obligativitatea realizării unei stra­tegii pe termen lung în cadrul com­paniilor energetice deţinute de stat.

Acţionarii au respins începerea procedurii de selecţie a unui administrator pentru a completa locul rămas vacant în urma revocării lui Ionel Bucur, directorul general al centralei de la Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO