Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica îşi majorează capitalul la trei miliarde de lei

Nuclearelectrica îşi majorează capitalul la trei...

Autor: Ioana Tudor

08.10.2014, 00:03 768
Acţionarii producătorului de electricitate Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) au decis majorarea capitalului social al companiei cu suma de până la 239,1 milioane de lei, la peste 3 miliarde de lei, aceasta fiind prima astfel de operaţiune de la listare.

Majorarea capita­lului se va face prin emi­terea unui număr maxim de 23,9 milioane de ac­ţiuni noi la un preţ de 10 lei pe acţiune, valoare care este cu 22% mai ma­re decât cotaţia ac­tuală a titlurilor SNN pe bursa de la Bucureşti, de circa 8,18 lei pe unitate.

Cea mai mare parte din suma suplimentară, de 194,3 milioane de lei sau 81% din suma propusă a fi vărsată, va repre­zenta contribuţia statului, care este ac­ţionar majoritar. Statul vrea astfel să îi fie recunoscute în capital alocaţiile bu­ge­tare aferente perioadei 2006-2009 pen­tru realizarea Unităţii 2 şi pentru fi­nan­ţarea construirii a încă trei unităţi  la centrala nu­cleară de la Cernavodă.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea (FP) şi ceilalţi acţionari minoritari ai Nuclear­elec­trica, care deţin 18,7% din companie, tre­buie să participe cu circa 44,8 mi­lioane de lei în cadrul majorării de ca­pital pentru ca deţinerea să nu le fie di­luată în favoarea statului.

Pentru a evita reducerea cotei de par­ticipaţie la capitalul companiei, acţionarii minoritari vor avea dreptul să cumpere, proporţional cu cota de participaţie curentă, un număr de 4,47 mi­lioane de acţiuni noi.

Fondul Proprietatea va trebui să con­tribuie cu 23,2 milioane de lei în contul participaţiei de 9,72% din acţiuni.

Iniţial, Nuclearelectrica anunţase că intenţionează să majoreze capitalul social cu suma de 241 mil. lei, însă această propunere a fost respinsă.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Tot în urma deciziilor luate în AGEA din 6 octombrie, admi­nistra­torii companiei vor informa trimestrial acţionarii cu privire la achiziţiile de bunuri şi lu­crări în valoare de peste 500.000 de euro şi achi­zi­ţiile de servicii mai scum­pe de 100.000 de euro, cât şi să imple­men­teze un sistem centralizat de mo­nitorizare a achizi­ţi­ilor publice.

În plus, ad­mi­nistraţia va raporta anual sponso­ri­zările acor­date de Nuclear­electrica.

Acţionarii au aprobat achiziţio­na­rea de servicii de asistenţă şi consul­tan­ţă juridică pentru o eventuală achiziţie de către Nuclearelectrica a unor active deţinute de grupul italian Enel, care a anunţat că vrea să se retragă din România.

Totodată, CA-ul Nuclearelectrica va elabora până la sfârşitul anului strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2015-2025. Măsura vi­ne ca urmare a unui ordin recent al mi­nis­trului delegat pentru energie, care intro­duce obligativitatea realizării unei stra­tegii pe termen lung în cadrul com­paniilor energetice deţinute de stat.

Acţionarii au respins începerea procedurii de selecţie a unui administrator pentru a completa locul rămas vacant în urma revocării lui Ionel Bucur, directorul general al centralei de la Cernavodă.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24