Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica primeşte o gură de oxigen de la ANRE după lovitura cu „taxa pe stâlp“

Nuclearelectrica primeşte o gură de oxigen de la ANRE...

Autor: Adrian Cojocar

25.06.2014, 00:04 950

După ce Nuclearelectrica (SNN) a fost lovită de introducerea „taxei pe stâlp“ care a cauzat un declin puternic al acţiunilor pe bursă după oferta de listare a companiei de anul trecut, acum producătorul de energie pri­meşte un cadou neaşteptat din partea Auto­rităţii Naţionale de Reglementare în Do­me­niul Energiei (ANRE).

Acţiunile Nuclearelectrica au scăzut aproape continuu de la listarea companiei şi au atins recent un minim de 8 lei/acţiune, nivel cu 28,5% sub preţul la care investitorii au sub­scris în ofertă.

Interesul investitorilor pentru acţiunile Nuclear­electrica a revenit ieri, acţiunile plu­sând cu până la 3% pe parcursul zilei după ce ANRE a decis să majoreze cu 5,6% tariful pentru energia vândută de Nuclearelectrica pe piaţa reglementată.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Analiştii spun însă că ajutorul dat de ANRE companiei, deşi va influenţa pozitiv pro­fitabilitatea producătorului de energie, este prea mic pentru a schimba perspectiva pe aceste acţiuni. Potrivit calculelor realizate de analiştii Swiss Capital, măsura va majora profitul Nu­clear­lectrica cu circa 14 mil. lei în anul 2014, iar pentru 2015 impactul asupra rezulta­telor com­paniei este mai mic de 28 mil. lei, în con­diţiile tendinţei de restrângere a segmentului pie­ţei reglementate.

Compania a raportat numai în primul tri­mes­tru un profit net de 101,8 mil. lei, în scă­dere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Impactul acestei decizii este puţin pozitiv, nu acoperă decât într-o mică măsură valoarea taxei introduse pentru construcţii speciale care a fost estimată de companie la 89 milioane de lei. Noi am calculat că ANRE ar trebui să majoreze preţul la energie peste cel din piaţa competitivă pentru ca efectul taxei să fie compensat în întregime, ceea ce este practic imposibil. Dacă anul acesta Nuclear­elec­trica va vinde circa 35% din energie pe piaţa reglementată, ponderea ar putea să scadă anul viitor la 24% ca efect al liberalizării pieţei de energie“, spune Daniela Mândru, analist la casa de brokeraj Swiss Capital.

Nuclearelectrica va beneficia astfel mai puţin în viitor de majorarea tarifelor de pe piaţa reglementată şi se va alinia la preţurile de pe piaţa concurenţială.

„Recunoaşterea costurilor cu taxa pe construcţii speciale din primul semestru va avea un efect pozitiv asupra Nuclearelectrica, deoarece îi va permite să îşi îmbunătăţească pro­fitabilitatea. Dintre companiile din sec­to­rul energetic listate, Nuclearelectrica părea să fie cea mai afectată de această taxă, astfel încât este de aşteptat ca măsura ANRE să aibă efect pozitiv“, spune Adela Hagiu, analist la Broker Cluj.

Analiştii Swiss Capital spun că profita­b­i­li­ta­tea producătorului de energie este in­fluen­ţată puternic şi de reevaluarea datoriilor în valută ale companiei în condiţiile fluc­tua­ţiilor de curs care au loc şi că profitul obţinut de Nuclearelectrica în primele trei luni ale anu­lui a fost ajutat de rezultatul din activitatea fi­nanciară, care a fost pozitiv, de circa 36,8 mil. lei, faţă de pierderi în primul trimestru din 2013.

„Piaţa de energie nu dă niciun semnal de re­venire şi nici nu sunt perspective pentru urmă­torii ani pentru că există o supraca­pa­ci­tate şi producătorii n-au cui să vândă. O să fie un plus din exporturi, dar nu-i va ajuta foarte mult. Pentru ca investiţiile Nuclearelectrica de 1,5 miliarde de euro în modernizarea unităţii nr. 1 să facă sens preţul la energie ar trebui să crească la 60 de euro/Mwh de la 35 de euro cât este în acest moment“, spune Cosmina Ivana.

Potrivit acesteia, discuţiile despre investi­ţiile în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă n-au logică economică în condiţiile preţurilor scăzute la energie din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO