Burse - Fonduri mutuale

Nume de cod ENESCU. Din culisele eşecului statului român de a cumpăra afacerile CEZ din România prin consorţiul Electrica/Hidroelectrica/SAPE: ofertă cu 30% sub primul loc, în spatele ungurilor, indienilor şi Macquarie. Australienii cred mai mult în energia românescă decât românii

Nume de cod ENESCU. Din culisele eşecului statului...

Autor: Liviu Popescu

27.10.2020, 00:08 8431

♦ Société Générale, prin filialele Komercni Banka, dar şi BRD România, consultant exclusiv al CEZ ♦ Fondul australian MIRA, prezent în Cehia prin GasNet ♦ Aceasta este cea mai mare tranzacţie încheiată în sectorul de energie în ultimii ani şi printre cele mai importante în perioada postdecembristă ♦ Tranzacţia prin care consorţiul românesc voia să cumpere CEZ avea numele de cod ENESCU.

Statul român a plătit cu milioane de lei avocaţi, consultanţi, auditori pentru a pierde fără drept de apel cea mai importantă tranzacţie din energia românească ultimilor ani, eşecul de a cumpăra activele CEZ România încununând 30 de ani de lipsă de investiţii majore din partea statului într-un domeniu în care an de an, la nivel declarativ, este caracterizat drept strategic.

Sub numele de cod ENESCU, tranzacţia prin care consorţiul românesc format din Electrica, Hidroelectrica şi SAPE voia să cumpere activele CEZ România a eşuat din cauza unei oferte mai slabe faţă de cea a competitorilor.

Cu toate că tranzacţia prin care australienii de la Maquarie au cumpărat activele CEZ România, estimată de ZF la circa 1 miliard de euro, a fost anunţată public vineri 23 octombrie 2020, până luni seară la închiderea ediţiei niciunul dintre peţitorii români din consorţiu - Electrica, Hidroelectrica, SAPE - încă nu anunţase public cum a fost posibil să piardă în faţa australienilor.

Şi nu doar oricum, ci fără drept de apel în condiţiile în care, potrivit unor surse ale Ziarului Financiar, consorţiul românesc s-ar fi poziţionat pe locul 4 din 4 din rândul investitorilor intraţi în semifinala pentru achiziţia CEZ România, valoarea depusă fiind de circa 750 de milioane de euro, adică cu 30% sub preţul final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO