Burse - Fonduri mutuale

Numire strategică la cârma Chimcomplex: Ştefan Vuza, preşedintele combinatului, preia şi funcţia de CEO al companiei. “Urmărim o aplecare mai specifică a managementului spre direcţiile investiţionale dictate de piaţă şi de contextul global pe care îl traversam”

Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex

Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex

Autor: Cristina Bellu

10.11.2022, 09:50 929

Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex (simbol bursier CRC), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu două platforme la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a preluat şi funcţia de CEO al companiei începând de astăzi, 10 noiembrie, potrivit unui anunţ de la BVB.

El îl înlocuieşte pe Victor Avram, care a fost numit la conducerea combinatului în decembrie anul trecut, după încetarea mandatului lui Tivadar Runtag, care a preluat alte responsabilităţi în cadrul grupului.

“Vremurile pe care le traim nu ne mai ofera luxul timpului pentru acomodare, pentru a intelege business-ul atat de specific al industriei chimice, de aceea preluarea functiei de CEO de catre mine inseamna si sa putem determina cresterea noii companii si continuarea investitiilor fara sincope. In proiectele pe care ni le propunem dorim sa integram o noua echipa executiva revigorata cu talente si atuuri puternice, urmarind o aplecare mai specifica a managementului spre directiile investitionale dictate de piata si de contextul global pe care il traversam.” spune Stefan Vuza.

Sub mandatul său, compania urmează să accelereze procesele de digitalizare, cu focus pe investiţiile în modernizarea instalatiilor de electroliza, care vor consolida pozitia de lider national al companiei in productia de hidrogen din apa si cresterea eficientei energetice, prin constructia unor capacitati de cogenerare de inalta eficienta gaz si hidrogen cu o putere instalata de 46.22 MWh.

În paralel cu noua numire, Veronica Preoteasa, administrator Chimcomplex, va prelua functia interimara de Chief Commercial Officer (CCO) secondata de Dan Moldovan ca Deputy Chief Commercial Officer (DCCO).

Veronica Preoteasa are o experienta de peste 37 de ani in industria chimica, din care 19 ani in pozitii de management, 10 ani de consultanta in domeniul poliuretanilor si antreprenoriat in comertul si distributia de produse chimice.

La sfârşitul lunii septembrie, Chimcomplex a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că demarează un program de disponibilizare colectivă care vizează un număr de 396 de angajaţi în încercarea de a face faţă exploziei preţurilor la energie, grupul fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaze la nivel naţional.

Compania a încheiat primul semestru (S1) din acest an cu afaceri de 1,22 mld. lei, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul companiei s-a diminuat cu 42%, până la 165 mil. lei, evoluţie marcată de majorarea preţurilor la energie şi gaze, potrivit raportului financiar semestrial.

Chimcomplex, principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, şi companie strategică pentru economia românească, are un plan de investiţii de 2,4 miliarde de euro până în 2024, potrivit ultimelor date. În 2018, compania a preluat activele de la Oltchim, şi a devenit cel mai  mare exportator cu capital românesc.

Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acţiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacţionate la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti, continuându-şi parcursul pe piaţa de capital început în 1996 pe Piaţa AeRO.

De la începutul anului acţiunile CHOB s-au depreciat cu 24,6%, pe un rulaj de 44 milioane de lei, compania ajungând la o capitalizare de 5,7 miliarde de lei.

Chimcomplex este controlată în proporţie de 85,1% de Ştefan Vuza prin intermediul CRC Alchemy Holding (85%), iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine 8,95% din capitalul social, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO