Burse - Fonduri mutuale

NuScale si Nuclearelectrica au semnat parteneriatul pentru iniţierea implementării primului reactor modular mic din Europa. O minicentrală va genera 193 de locuri de muncă permanente

NuScale si Nuclearelectrica au semnat parteneriatul...

Autor: Tibi Oprea

05.11.2021, 13:47 705

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anunţat vineri la BVB că, la conferinţa Naţiunilor Unite pentru Schimbări Climatice (COP26), Secretarul SUA pentru energie, Jennifer M. Granholm şi ministrul român al energiei, Virgil Popescu, au anunţat că NuScale Power şi Nuclearelectrica au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale.

Ca urmare a acestui parteneriat, România are potenţialul de a utiliza în premieră în Europa primele reactoare modulare mici şi să devină un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune, dar şi o bază pentru asigurarea operării acestui nou tip de tehnologie în alte state.

“Statele Unite ale Americii considera energia nucleara ca fiind o tehnologie esentiala in efortul global de a reduce emisiile, de a extinde oportunitatile economice si, in ultima instanta, de a combate schimbarile climatice.” a spus Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm “Am sustinut dezvoltarea SMR timp de zeci de ani si este satisfacator sa celebram acest pas important pentru Romania in atingerea tintelor de mediu”.

Parteneriatul între NuScale Power, ale cărei reactoare modulare mici sunt primele şi singurele care deţin aprobarea Comisiei de Reglementare din SUA, şi Nuclearelectrica, este încheiat la un moment esenţial având în vedere că decidenţii la nivel global discută urgentarea accelerării tranziţiei către surse curate de energie.

Discuţiile de la ceremonia de semnare au evidenţiat acest apel pentru acţiune şi au accentuat modalitatea în care tehnologia SMR a NuScale poate sprijini obiectivele climatice internaţionale, reduce impactul major al schimbărilor climatice şi contribui la prosperitatea globală.

“Nuclearelectrica este mândră să fie un iniţiator, valorificându-si experienţa în operare la standarde de excelenţă şi una dintre cele mai performante centrale nucleare la nivel global, în dezvoltarea primelor reactoare modulare în Europa, o sursă de energie care este 100% fără emisii de CO2, care va reduce amprenta de mediu şi care ne va sprijini în atingerea ţintei de zero emisii. În acelaşi timp, vom forma o nouă generaţie de ingineri care vor beneficia de cei 25 de ani de experienţă pe care Nuclearelectrica îi are şi de tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Este o perioadă optimă să contribuim la viitorul energetic şi să lăsăm o moştenire curată generaţiilor care vin”, spune Cosmin Ghiţă, Director General, Nuclearelectrica.

În cadrul acestui acord, NuScale va sprijini Nuclearelectrica în evaluarea acestei tehnologii şi, împreună, cele doua companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea unei centrale NuScale cu 6 module, 462 Mwe, cel mai devreme la nivelul anilor 2027/2028.

O centrală NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcţiei, 2300 locuri de muncă în manufacturare şi va evita eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

“Conform Planului Naţional în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), România are în vedere reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în anul 2030 şi dependenţa de importuri de la 20,8%, în prezent, la 17,8% în 2030. Energia nucleară are un rol esenţial în atingerea acestor ţinte de decarbonare şi în asigurarea tranziţiei energetice către o economie fără emisii, contribuind în prezent cu 33% în totalul producţiei de energie curată. După implementarea acestor proiecte strategice, această contribuţie va creşte exponential asigurând, simultan, securitatea energetică a României şi a regiunii. Construcţia şi operarea reactoarelor modulare mici va avea beneficii de mediu prin producţia de energie curată, fără emisii, aducând în acelaşi timp beneficii socio-economice comunităţilor pe care le deserveşte şi prosperitate industriei regionale şi economiei. Scopul nostru este să dezvoltăm SMR în următorii 10 ani pentru a răspunde cererii stringente de energie şi ţintelor de decarbonare şi să asigurăm un viitor de calitate generaţiilor următoare. Decarbonarea prin energie nucleară este posibilă! Salut şi sprijin parteneriatul dintre cele două companii, unul bazat pe lunga cooperare a celor două state. Relaţiile bilaterale dintre România şi SUA, în domeniul industriei nucleare, au inceput în anii 1980 şi de atunci au adus numeroase beneficii, dar cel mai important, stabilitate economică şi securitate energetică. Le mulţumesc partenerilor noştri americani şi Secretarului pentru Energie, Granholm pentru sprijinul acordat programului nuclear”, a declarat Virgil Popescu, ministrul român al energiei.

Concret, parteneriatul stabileşte următorii paşi importanţi pentru Nuclearelectrica şi NuScale în a dezvolta o tehnologie nucleară în bandă, sigură, accesibilă financiar, cu zero emisii de CO2, cu accent pe locaţiile fostelor centrale pe cărbune. Va sprijini Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al Guvernului României de a scoate din uz 4.59 GWe capacitate pe cărbune până în anul 2032.

Prin schimbarea scopului centralelor pe cărbune, Nuclearelectrica şi NuScale vor ajuta comunităţile şi forta de muncă să participe la tranziţia către surse curate de energie şi, în acelaşi timp, să continue să ofere beneficii economice locale. Parteneriatul serveşte drept catalizator pentru implementarea SMR în alte state din Regiunea celor 3 Mări care sunt în proces de decarbonare.

“Pentru ca România are în plan diversificarea portofoliului energetic şi atingerea ţintelor climatice, tehnologia avansată a NuScale este soluţia sigură, economică şi scalabilă perfectă”, a spus John Hopkins, Preşedintele şi Directorul General al NuScale Power. “În timp ce liderii globali accentuează cât de important este acest moment în adresarea schimbărilor climatice, tehnologia SMR a NuScale nu doar că reprezintă o cale ca România să îşi atingă angajamentul faţă de ţintele climatice, dar este, de asemenea, un mijloc de a creşte economia locală. NuScale este încântată să lucreze cu Nuclearelectrica şi să demostreze multiplele beneficii pe care tehnologia noastră le va aduce.”

Acest acord urmează unui Memorandum de Înţelegere semnat între Nuclearelectrica şi NuScale în anul 2019 pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia tehnologiei SMR a NuScale în România. Noul parteneriat avansează angajamentul de a facilita implementarea tehnologiei SMR a NuScale în România.

În luna august 2020, proiectul NuScale a intrat în istorie ca fiind primul şi singurul proiect SMR aprobat de Comisia de Reglementare din SUA, un pas crucial în construcţia şi implementarea tehnologiei SMR. Compania are un program solid pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanţului de furnizare, proiecte standardizate de centrală, planificarea activităţilor de livrare şi planuri de punere în funcţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO