Burse - Fonduri mutuale

Nvidia devine a noua companie din istorie care atinge o capitalizare de peste 1.000 mld. dolari. Acţiunile, plus 185% anul acesta

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

30.05.2023, 17:25 745

Producătorul american de semiconductori şi plăci video Nvidia înregistra o creştere de 4% la startul sesiunii de trading de marţi, 30 mai de la New York, capitalizarea companiei urcând astfel cu 40 de miliarde de dolari la peste 1.000 de miliarde, conform Forbes.

Nvidia este acum a şasea companie din lume evaluată la peste un trilion de dolari, alături de Apple, Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet (Google) şi Amazon. Alte trei companii au reuşit în trecut să spargă acest prag, afişând în prezent valori de piaţă de sub 700 de miliarde de dolari: Tesla, Meta Platforms (Facebook) şi gigantul petrolier chinez PetroChina.

Evoluţia companiei vine într-un context în care acţiunile s-au apreciat cu 185% pe Wall Street de la începutul anului încoace, pe măsură ce analiştii văd compania cu sediul în California drept unul dintre principalii beneficiari ai boom-ului AI (inteligenţă artificială).

Acţiunile Nvidia au urcat cu peste 10% în urma fiecărei raportări financiare din 2023. Firma – care produce inclusiv chipuri pentru industria AI – a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă în actualul trimestru la venituri de două ori mai mari decât estimările pieţei.

Raliul Nvidia vine şi în vreme ce alte companii tech mega-cap, precum Apple, Amazon, Microsoft şi Meta, s-au apreciat cu peste 25% în 2023.

Softurile generative AI, precum deja celebrul ChatGPT, marchează „o schimbare de paradigmă care se traduce acum în venituri importante pentru liderul AI”, spune un analist al băncii americane de investiţii Cowen, referindu-se strict la Nvidia.

Jensen Huang, cofondatorul şi CEO-ul Nvidia, valorează în prezent circa 36 de miliarde de dolari, ceea ce îl face al treizeci şi patrulea cel mai bogat om din lume. Huang deţinea poziţia cu numărul 76 în urmă cu doar două luni, când avea o avere netă de 21,1 miliarde de dolari.

Nvidia are acum o capitalizare cu 250 de miliarde de dolari mai mică decât valoarea Amazon, o schimbare radicală prin comparaţie cu toamna trecută, când Nvidia valora cu 850 de miliarde de dolari mai puţin.

Recent, Hans Mosesmann, analist al firmei de consultanţă financiară Rosenblastt, a oferit acţiunilor companiei un preţ ţintă care implică o capitalizare de 1.500 de miliarde de dolari. Astfel, Nvidia ar depăşi Amazon şi s-ar poziţiona la mică distanţă în spatele Alphabet.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO