Burse - Fonduri mutuale

O banală resetare de imprimantă a scos SocGen şi Citi din lupta pentru Petrom

O banală resetare de imprimantă a scos SocGen şi Citi din lupta pentru Petrom

Resetarea imprimantei i-a făcut pe bancheri să ajungă mai târziu la OSPI

Autor: Voican Razvan

17.03.2011, 23:52 117

Ca în multe ocazii în care bancherii se pregătesc pentrulicitaţii în care sunt în joc tranzacţii importante fie din punctde vedere financiar, fie mai mult pentru "blazon", depunerea fizicăa ofertei este lăsată pe ultimul moment.

Iar acest obicei al îmbunătăţirilor de ultim moment a fost şiprincipalul vinovat pentru descalificarea consorţiului amintitpentru neprezentarea documentelor la Oficiul ParticipaţiilorStatului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) până la termenullimită stabilit pentru 16 martie, ora 12:00.

Surse bancare relatează că echipele SocGen şi Citi au continuatsă aducă mo­dificări ofertei pregătite chiar şi în ziua demiercuri, astfel că finalizarea documentului s-a prelungit în modprimejdios. Într-un mod cu totul neaşteptat, demn de un filmartistic, chiar în momentul în care prospectul de emisiune era încurs de tipărire, imprimanta s-ar fi resetat, ceea ce ar fiprovocat o întârziere ce avea să se dovedească insurmontabilă.Culmea este că atât sediul central al BRD, cât şi cel al Citi seaflă "în capul" Căii Victoriei, adică foarte aproape de sediulOPSPI unde trebuia să ajungă oamenii cu oferta, însă la momentulsosirii ceasul trecuse de ora 12:00.

Reprezentanţii consorţiului nu au putut fi contactaţi pentruconfirmarea/infirmarea acestui scenariu vehiculat pe piaţă. Oricum,ratarea depunerii ofertei este greu de explicat oficial. Potrivitsurselor citate, dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât echipeimportante de la Paris şi Londra se deplasaseră la Bucureşti înacest scop. De altfel, datorită interesului mare generat de aceastătranzacţie, cursa de marţi de la prânz dinspre Londra era plină debancheri veniţi în România pentru Petrom. Oferta statului la Petromdepăşeşte 500 mil. euro, iar comisionul bancherilor este de câtevamilioane de euro.

Ministerul Economiei nu a pomenit în niciun fel numele băncilordin consorţiul rămas în afara cursei, anunţând o listă de 6ofertanţi între care SocGen, BRD, Citi nu s-au regăsit. Au rămas încursă echipele formate din BCR - JP Morgan - Erste - Inter­capital,Renaissance Capital - EFG Eurobank Securities - BT Securities -Romcapital, Mor­gan Stanley - Raiffeisen Capital & In­vestment- Raiffeisen Centrobank, Nomura - Alpha Bank România - AlphaFinance România, UniCredit CAIB Securities România - Goldman Sachs- UniCredit Bank Austria şi UBS - ING Bank Olanda - INGRomânia.

Nu este prima dată când BRD pare să fie urmărită de ghinion cânde vorba de depunerea unei oferte la termen, selecţiaintermediarilor pentru listarea Fondului Proprietatea fiind marcatăde contestaţia prin care KBC şi UniCredit au acuzat că echipaRaiffeisen Capital & Investment, ING, BRD ar fi depăşittermenul limită, însă contestaţia a fost respinsă, iar consorţiul aieşit câştigător.

O mare presiune pentru depunerea la timp a ofertelor a fost şila privatizarea BCR, când bănci străine puternice s-au călcat înpicioare să intre în clădirea AVAS până la ora limită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO