Burse - Fonduri mutuale

O noua zi de deriva. Volatilitatea atinge cote maxime

27.08.2008, 18:36 23

Per ansamblu, insa, Bursa continua pierderile importante cu care a inceput saptamana, aliniindu-se practic la evolutia internationala a pietelor de capital.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a pierdut ieri 1,9%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut la randul sau cu 1,9%. Societatile de investitii financiare au inchis sedinta trecuta cu o usoara crestere fata de nivelurile de luni, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se ieri cu 0,1%, dupa ce in deschiderea sedintei unele dintre SIF-uri au scazut cu peste 3%.
"Sunt multi speculatori la Bursa in momentul de fata, piata fiind facuta practic de acestia. Atata timp cat singura stire aparuta pe plan international despre Romania a fost zilele trecute cresterea costurilor cu forta de munca, atunci putem intelege de ce investitorii straini nu au o parere foarte buna despre noi. Ei nu stau sa analizeze si sa vada exact despre ce este vorba in Romania", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Sectorul energetic a inregistrat ieri scaderi importante. Astfel, indicele de ansamblu al companiilor care activeaza pe piata energiei si petrolului, BET-NG, a scazut ieri cu 1,9%.
Petrom (SNP), cea mai mare societate romaneasca listata la Bursa de Valori, a pierdut in sedinta trecuta circa 3,2%, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au sca-zut cu 1,6%. Transportatorul de energie electrica Transelectrica (TEL) a pierdut la randul sau aproximativ 1,4% in sedinta de ieri, desi a inregistrat si perioade de crestere pe parcursul sedintei. La fel au evoluat si actiunile combinatelor chimice. Titlurile Azomures (AZO) au pierdut ieri 3,4%, in vreme ce titlurile Amonil Slobozia (AMO) au scazut cu 0,9%.
Producatorii de medicamente au cunoscut ieri o evolutie in tonul general al pietei. Astfel, in vreme ce actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au scazut cu 2,4%, actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au pierdut 0,8%.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni de la Bursa s-a ridicat ieri la circa 4,3 milioane de euro (15,1 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 0,5 milioane de euro (1,9 milioane de lei).
Cele mai mari tranzactii din piata a fost realizate ieri cu titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu o lichiditate de 1,1 milioane de euro (3,8 milioane de lei), in vreme ce actiunile BRD au cunoscut al doilea rulaj din piata, de 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei).
Pietele internationale se aflau inainte de inchiderea sedintei de ieri in scadere. Astfel, in-dicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,6%, DAX-ul german se afla in apropierea nivelului de luni, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu aproape 1,4%, dupa aprecierea im-portanta inregistrata luni. In SUA, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta de luni in scadere cu circa 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO