Burse - Fonduri mutuale

Oamenii din spatele celei mai mari oferte de pe Bursă

Oamenii din spatele celei mai mari oferte de pe Bursă

Oamenii din spatele celei mai mari oferte de pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

11.07.2011, 00:08 2242

Oferta de până la 610 mil. euro prin care statul vinde pe Bursă9,84% din acţiunile Petrom începe astăzi. Banca de investiţiiRenaissance Capital din Rusia va avea sarcina de a atrage marilefonduri de investiţii străine să cumpere pachetul de circa 8,3% dinacţiunile Petrom, în valoare de până la 518 mil. euro, care vor fioferite pe tranşa investitorilor mari.

Pentru restul de 1,5% din acţiuni, alocate pe tranşa de retail,sunt responsabili brokerii de la BT Securities, EFG EurobankSecurities şi Romcapital. Aceştia mizează pe o reţea de 463 deunităţi, care cuprinde agenţii ale Băncii Transilvania, Bancpost şiCEC Bank, pentru a strânge maximum 91 mil. euro, sumă necesarăpentru acoperirea acestei tranşe.

Din partea Renaissance Capital, în pregătirea acestei oferteprintre cei implicaţi au fost implicaţi italianul Angelo Morgantişi englezul John Porter, doi dintre oamenii principali ai băncii pesegmentul de investment banking, iar Victor Cionga, fost bancher deinvestiţii la Raiffeisen, a fost consultantul local al ruşilor.

Consorţiul de intermediari va încasa un comision de 0,325% dinvaloarea ofertei, respectiv circa 2 mil. euro, dacă oferta se vaface la preţul maxim de 0,46 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO