Burse - Fonduri mutuale

Obligaţiunile de 650 mil. lei ale CEC Bank, de astăzi la Bursa de Valori Bucureşti. Bogdan Neacşu, CEC Bank: Listarea cu acţiuni a băncii este decizia statului, care deocamdată vrea să păstreze acţionariatul

Obligaţiunile de 650 mil. lei ale CEC Bank, de astăzi...

Autor: Eduard Ivanovici

17.02.2023, 10:42 1986

Emisiunea inaugurală de bonduri eligibile MREL a CEC Bank, cu o valoare totală de 656,6 milioane de lei, a debutat vineri, 17 februarie la Bursa de Valori Bucureşti în două tranşe: cea în lei sub simbolul CECRO25, iar cea în euro sub simbolul CECRO25E.

„Listarea cu acţiuni este decizia statului român. Deocamdată, decizia statului român este să păstreze acţionariatul acestei bănci, însă nu aş putea să spun pentru cât timp. Pe noi ne interesează să jucăm în această piaţă, unde competitivitatea este foarte mare, şi să fim comparaţi cu primele bănci din sistem”, spune Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank.

Plasamentul a fost subscris de instituţii şi companii financiare şi nefinanciare şi a fost structurat pe două tranşe. Atât tranşa în euro, în valoare de 97,3 milioane de euro, cât şi tranşa în lei, în valoare de 175,35 milioane de lei, au o maturitate de trei ani, dobânzile ajungând la 9%, respectiv 7,5%. 

„Aceasta este o primă emisiune dintr-un program mult mai amplu. Astăzi s-au lansat spre tranzacţionare aceste prime 650 de milioane de lei, urmează încă o tranşă, vorbind de încă 190 de milioane de euro, deci o nouă emisiune de obligaţiuni care va veni foarte curând. Cu siguranţă, acest program va continua. Ne place să folosim aceste instrumente şi să ne adresăm pieţei din România”, adaugă CEO-ul.

Obligaţiunile emise sunt de tip senior nepreferenţiale, iar valoarea cumulată a celor două tranşe este cu circa 11% peste ţinta pe care banca o avea în vedere pentru aceasta operaţiune.  

„Fondurile de pensii n-au intrat în aceste emisiuni.  Probabil că vor fi în ţinta noastră în a treia etapă. În aceste emisiuni am avut în vedere instituţii financiare locale şi internaţionale. Cele mai multe instituţii au fost locale, ceea ce este un semnal foarte important.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO