• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Burse - Fonduri mutuale

Obligaţiunile de 16,4 mil. lei ale Restart Energy One au intrat astăzi la tranzacţionare pe SMT-ul BVB: maturitate de 5 ani şi cupon de 9% plătibil semestrial

Obligaţiunile de 16,4 mil. lei ale Restart Energy One au intrat astăzi la tranzacţionare pe SMT-ul BVB: maturitate de 5 ani şi cupon de 9% plătibil semestrial

Autor: Tibi Oprea

21.04.2021, 14:02 1044

Furnizorul de energie electrică şi gaze naturale, Restart Energy One, a listat astăzi, 21 aprilie, prima sa emisiune de obligaţiuni corporative la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), sub simbolul REO26. Emisiunea are o valoare totală de 16,36 mil. lei şi cuprinde 163.612 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 lei/obligaţiune, o maturitate de 5 ani şi o rată anuală a cuponului de 9%, plătibilă semestrial.

Obligaţiunile sunt primele convertibile în acţiuni admise la tranzacţionare pe SMT-ul bursei, iar fondurile obţinute în urma plasamentului privat derulat la începutul acestui an vor fi folosite pentru dezvoltarea şi achiziţia de active de producţie a energiei regenerabile.

„Bursa de Valori Bucureşti este aici să susţină planurile de dezvoltare ale companiilor din domeniul energiei, precum şi din alte domenii esenţiale ale economiei româneşti. Bursa este locul potrivit pentru echipele cu viziune şi companiile cu planuri de creştere, pentru care au nevoie de resurse financiare. Succesul acestei emisiuni de obligaţiuni şi al celorlalte emisiuni care au intrat la tranzacţionare în ultimii doi ani şi jumătate demonstrează deschiderea şi capacitatea pieţei locale de capital de a susţine business-urile româneşti, din domenii cât mai diverse”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Obligaţiunile sunt convertibile în acţiuni începând cu anul 2024 şi pot fi răscumpărate anticipat începând cu anul al treilea al împrumutului obligatar. Compania a derulat în februarie anul acesta un plasament privat cu sprijinul Goldring, Consultantul Autorizat care a asistat şi admiterea la tranzacţionare a obligaţiunilor pe SMT-ul BVB.

„Este timpul ca energia verde să fie mai prezentă între oportunităţile investiţionale de la BVB, iar investitorii să poată include şi criterii de tip ESG în raţionamentul de construcţie a portofoliilor de investiţii. Restart Energy One a demonstrat că are viziune şi ştie cum să transforme capitalul în profitabilitate economică dar şi în valoare adăugată pentru mediu. Mai ales în contextul în care proiectele de eficienţă energetică şi energie verde vor fi intensiv susţinute în următorii ani prin Pactul Verde European care va aloca 1.000 miliarde de euro pentru astfel de programe, perspectiva acestui sector este mai mult decât promiţătoare. Ne bucurăm că am intermediat lansarea primei emisiuni de obligaţiuni convertibile pe SMT, ne încântă că fondurile atrase sunt pentru energie verde şi aşteptăm cu nerăbdare să listăm acţiunile Restart Energy”, a declarat Virgil Zahan, Director General Goldring.

 
 
 

Restart Energy One (REO) este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania.

REO a devenit în câţiva ani de la înfiinţare furnizorul independent numărul unu pe piaţa consumatorilor casnici de gaze naturale din România, după numărul de locuri de consum, respectiv al doilea furnizor în topul furnizorilor independenţi de energie electrică pentru consumatori casnici, după acelaşi criteriu.

Principalii clienţi ai companiei sunt consumatori mici şi mijlocii de energie electrică şi gaze naturale, casnici şi non-casnici, cuprinzând gospodării, întreprinderi mici şi mijlocii, microîntreprinderi, dar şi clienţi industriali.

„Pentru Restart Energy One, încrederea acordată de investitori în subscrierea primei sale emisiuni de obligaţiuni este onorantă şi confirmă direcţia sănătoasă în care merge compania. Astăzi, prin listarea acestor obligaţiuni încheiem un prim capitol al intrării noastre pe piaţa de capital. Planurile de viitor ale companiei includ o prezenţă mult mai puternică pe Bursa de Valori Bucureşti, pe care o vedem ca un partener puternic, care ne va sprijini în executarea strategiei noastre de business, atât la nivel naţional cât şi la nivel regional”, a declarat Armand Domuţa, Director General Restart Energy One.

Compania furnizează un volum anual de aproximativ 145.000 MWh, sub 1% din totalul volumului distribuit pe piaţa românească. Energia este achiziţionată de pe piaţa internă şi externă. Începând cu 2020, Restart Energy One s-a reorientat spre producţia de energie electrică regenerabilă prin dezvoltarea şi operarea de unităţi proprii de producţie, în principal de tipul parcurilor solare.

Restart Energy One şi-a propus ca până la finalul lui 2025 să dezvolte şi să integreze segmentul de upstream al companiei cu proiecte de energie regenerabilă de 500 MW. Compania intenţionează să cumpere sau să dezvolte proiecte de 100 MW anual, incluzând domeniile solar, eolian, biogaz, biomasă şi cel al energiei geotermale. Prima etapă în realizarea acestui obiectiv presupune dezvoltarea a 45 MW şi achiziţia a 30 MW operaţionali, iar finanţarea prin bursă vine să sprijine acest obiectiv, alături de împrumuturile bancare şi resursele atrase din zona de private equity.

Restart Energy One a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 128,5 milioane lei, o creştere de 46,37% faţă de nivelul din 2018. Din totalul cifrei de afaceri din 2019, 65% reprezintă veniturile din furnizarea energiei electrice, 16% sunt venituri din furnizarea de gaze naturale, 18% reprezintă venituri din activitatea de trading a energiei, iar 1% alte venituri. În ultimul trimestru al anului trecut, numărul de locuri de consum pentru care compania furnizează energie electrică a crescut faţă de trimestrul anterior cu 11,2%, respectiv cu 3000 de locuri.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803