Burse - Fonduri mutuale

Obligaţiunile de 2,5 mil. lei emise de compania de transport feroviar Ansett Logistics au intrat la tranzacţionare la BVB. Bondurile au o dobândă fixă de 8% şi scadenţa în aprilie 2026

Nicolae Alexandru, Director General Ansett Logistics

Nicolae Alexandru, Director General Ansett Logistics

Autor: Cristina Bellu

15.09.2021, 11:48 540

Ansett Logistics, transportator feroviar de mărfuri care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul întregului spaţiu european, a listat astăzi la BVB obligaţiuni de 2,5 mil. lei (0,5 mil.euro) sub simbolul bursier ANS26E.

Compania a vândut în aprilie, în cadrul unui plasament privat, un număr de 5.000 de obligaţiuni corporative garantate, neconvertibile, dematerializate, cu o valoare nominală de 100 euro, în urma căruia a atras 0,5 mil. euro de la 29 de investitori. Obligaţiunile au scadenţa la 29 aprilie 2026 şi o rată anuală a cuponului fixă de 8%, plătibilă trimestrial.

Plasamentul privat de obligaţiuni şi listarea au fost consiliate de casa de brokeraj BRK Financial Group.

„Dinamica acestui an, atât în ceea ce priveşte listările de noi companii, cât şi atragerea de fonduri prin intermediul obligaţiunilor corporative, arată potenţialul pieţei de capital. De la începutul anului au fost listate la bursă, pe ambele pieţe, 22 de emisiuni de obligaţiuni corporative şi 6 emisiuni de titluri de stat, cu o valoare cumulată de peste un miliard de euro”, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Fondurile atrase de la investitorii din piaţa de capital sunt destinate achiziţiei unui număr de 125 de vagoane pentru transport materii prime in industria cimentului şi mărirea capitalului de lucru necesar activităţii de transport pe calea ferată.

„Transportul feroviar de marfă are în permanenţă nevoie de investiţii prin achiziţionarea de vagoane, pentru a asigura soluţii logistice eficiente”, adaugă Nicolae Alexandru, Director General Ansett Logistics.

Monica Ivan, Director General BRK Financial Group, consideră că prin listarea obligaţiunilor emise de Ansett Logistics apare posibilitatea unei investiţii în transporturi, unul dintre sectoarele strategice ale economiei, dar slab reprezentate la BVB.

„Din punctul nostru de vedere, proiectul Ansett Logistics are toate ingredientele unui succes: obligaţiunile oferă un cupon care a fost găsit ca fiind foarte atractiv de către investitorii care au participat în plasamentul privat şi, în acelaşi timp, emisiunea este garantată cu un lot de peste 40 de vagoane, evaluate la peste 700 mii euro, practic o acoperire de 140% cu garanţii”, explică Monica Ivan, Director General BRK Financial Group.

Compania a încheiat 2020 cu afaceri de 41,1 milioane de lei, în scădere uşoară faţă de 2019 (44,3 milioane de lei) şi profit de 688.190 lei, în scădere faţă de 2019, când a raportat profit de 1,02 milioane de lei.

La nivelul anului trecut cifra de afaceri a fost realizată în proporţie de trei sferturi din serviciile prestate pentru o companie din industria cimentului, respectiv transporturi feroviare de clinker, cărbune, gips, cocs, zgură sau agregate minerale. Conform Memorandumului de listare a obligaţiunilor, transportul de cereale reprezintă o altă categorie importantă în structura veniturilor, în special ca urmare a înfiinţării în 2013 a companiei Ansett Rail GmbH, cu sediul în Viena.

Divizia din Austria a impulsionat segmentul de transport de cereale, componenta cea mai profitabila din punct de vedere al marjei, iniţial cu o flotă în administrare de 35 de vagoane, ajungând în funcţie de cererile clienţilor la administrarea a 400 de vagoane.

În S1/2021, Ansett Logistics a transportat aproape 300.000 de tone de materii prime şi materiale, folosind cele 175 vagoane proprii, 82 închiriate şi peste 300 vagoane din reţeaua CFR Marfă. Până la finalul acestui an, compania estimează ca va mai închiria încă 70 de vagoane specializate în transport de ciment.

Compania estimează o cifră de afaceri de 44,3 milioane de lei la finalul anului, iar pentru 2022 o cifră de afaceri de 50,1 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO