Burse - Fonduri mutuale

Obligaţiunile Vivre au scăzut cu 15%, dar nu mai există cumpărători după ce retailerul online a raportat pierderi de 85 mil. lei pe 2021, iar auditorul EY şi-a exprimat rezerve în privinţa continuării activităţii grupului

Obligaţiunile Vivre au scăzut cu 15%, dar nu mai...

Autor: Liviu Popescu

02.05.2022, 11:18 1755

Scădere puternică pentru preţul obligaţiunilor Vivre Deco (VIV25E), aferente finanţării de 3,5 mil. euro scadentă în 2025, pe tranzacţii de 60.200 lei iar la ora redactării acestei ştiri (11:10) fără niciun cumpărător la Bursa de la Bucureşti după ce compania a anunţat vineri seară pierderi de 85 mil. lei iar auditorul EY nu şi-a exprimat o opinie cu privire la capacitatea de continuare a activităţii.

Astfel bondurile VIV25 înregistrează un preţ de 81,6%, în scădere cu 15% faţă de cel de vineri, pe tranzacţii de 60.200 de lei, fără niciun cumpărător, ceea ce înseamnă că potrivit datelor agregate de ZF obligatarii Vivre nu reuşesc să vândă bonduri nici la 13,7% randament în euro. “Cumpărătorii s-au retras din piaţă”, spune un analist pentru ZF. 15% este limita maximă inferioară pe care bondurile Vivre o pot înregistra luni.

Vineri seară, după închiderea şedinţei bursiere, retailerul online de mobilă şi decoraţiuni a anunţat pierderi nete de 84,8 milioane de lei în 2021, de la un profit net de 7,4 milioane de lei în anul precedent, potrivit raportului financiar anual publicat la BVB.

Veniturile din exploatare ale companiei au ajuns anul trecut la 250 de milioane de lei, în scădere cu 16,7% faţă de 2020, iar EBITDA (câştiguri înainte de impozite, taxe, depreciere şi amortizare) a fost de minus 72,7 milioane de lei, de la un plus de 15,5 milioane de lei în 2020. Compania estimează că totalul veniturilor din exploatare va atinge 196,6 milioane de lei în 2022, în scădere cu aproximativ 20%.

„Grupul înregistrează o pierdere de 84,8 milioane lei pentru anul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, la această dată datoriile curente sunt mai mari decât activele curente cu 40,1 milioane lei si datoriile totale sunt mai mari decât activele totale cu 65,7 milioane lei”, se arată în raportul auditorului EY.

Compania de consultanţă şi audit continuă prin a argumenta că, în condiţiile actuale, capacitatea Vivre a-şi continua activitatea depinde de abilitatea sa de a genera suficiente profituri viitoare, de negocierile cu noi potenţiali investitori pentru obţinere de fonduri şi de suportul continuu al acţionarilor şi creditorilor.

„Managementul grupului nu ne-a putut furniza suficiente probe de audit privind estimările utilizate în proiecţiile de fluxuri de numerar pentru anul următor pentru a demonstra cum se acoperă necesarul de intrări de numerar în următoarele 12 luni. Aceste aspecte indică existenţa unor incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea Grupului de a-si continua activitatea în viitorul apropiat şi prin urmare, capacitatea sa de a-şi valorifica activele şi plăti datoriile în cursul normal al activităţii.”

Având în vedere existenţa unor multiple incertitudini pentru determinarea continuităţii activităţii grupului, pe baza informaţiilor disponibile la data respectivului raport, EY scrie că nu a putut să determine în ce măsură este adecvată utilizarea principiului continuităţii în întocmirea situaţiilor financiare consolidate pentru anul 2021. Auditorul conchide prin a spune faptul că situaţiile financiare consolidat pentru anul trecut nu includ niciun fel de ajustare care ar putea rezulta din aceste incertitudini.

 

 ​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO