Burse - Fonduri mutuale

În octombrie 2022 a fost spart pentru prima dată pragul de 1 mld. lei contribuţii la Pilonul II în istoria de 14 ani a fondurilor de pensii private în România. Un român contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar la un fond Pilon 2

În octombrie 2022 a fost spart pentru prima dată pragul...

Autor: Liviu Popescu

07.12.2022, 07:22 272

De la 1 ianuarie 2024 ponderea va fi majorată la 4,75%.

Pentru prima oară în istoria de 14 ani de funcţionare a sistemului de pensii private Pilon II din România, prin care un salariat român con­tribuie în mod obligatoriu cu o parte din salariul brut lunar pentru admi­nistrarea privată a economiilor de bă­trâneţe, a fost spart pragul de 1 mld. lei contribuţii trimise fondu­rilor într-o singură lună de către aceşti salariaţi.

Astfel, în octombrie 2022, circa 4 milioane de salariaţi români care au contribuit cu 3,75% din venitul brut lunar la cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au înregistrat contribuţii de 1 miliard de lei pe care administratorii de pensii le investesc în titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni cu scopul obţinerii de randamente. Aşadar o medie de circa 250 de lei pe salariat. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România au ajuns la active de aproape 90 mld. lei.

Aceste fonduri au aproximativ 8 milioane de participanţi însă dintre aceştia doar jumătate sunt „activi“, adică figurează cu viramente în luna octombrie. Diferenţa poate fi explicată prin fluctuaţia locului de muncă, dată atât prin ieşiri sau schimbări ale locului de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO