Burse - Fonduri mutuale

Oferta Romgaz va avea două tranşe, iar micii investitori vor putea primi mai multe acţiuni

Oferta Romgaz va avea două tranşe, iar micii investitori vor putea primi mai multe acţiuni

Autor: Stefan Musgociu, Carol Dan

09.10.2013, 19:35 1306

Oferta publică iniţială de vânzare a 15% din Romgaz Mediaş va avea o singură tranşă pentru investitorii de retail şi una pentru investitorii institu­ţionali, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Totodată, va fi aplicat un mecanism prin care un procent de 5% din tranşa investitorilor instituţionali să poată fi transferat pe segmentul investitorilor de retail, în cazul în care tranşa de retail va fi mult suprasubscrisă.

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat alocarea unei tranşe mai mari pentru retail şi introducerea unui mecanism de realo­care între tranşe în cazul unei supra­sub­scrieri ridicate pe tranşa micilor investitori, pentru a încuraja partici­parea acestora la ofertă.

„Foştii investitori din retail, mari şi mici, se vor contopi în tranşa investi­to­rilor mici, deci va fi doar tranşa investi­torilor mici şi cea a investitorilor instituţionali. Se va folosi un mecasnim prin care, dacă între tranşa investi­to­rilor mici şi cea a celor instituţionali va fi un raport într-o anumită marjă, va fi luat un procent de 5% de la investitorii instituţionali care va fi transferat celor de retail. De exemplu, la 10 acţiuni subscrise să primească 4-5 acţiuni. Statul încearcă să stimuleze la această listare capitalul românesc“, au spus sursele citate.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni vor fi vândute pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit GDR.

Potrivit unui regulament publicat la începutul lunii octombrie de Auto­rita­tea de Supraveghere Financiară (ASF), cel mult două treimi din acţiunile vizate în oferte pentru listare la bursa din România pot fi cotate pe o piaţă externă, prin intermediul GDR-urilor.

Sursele au adăugat că Romgaz a selectat Mellon Bank of New York pentru emiterea GDR-urile din ofertă.

Certificatele de depozit (GDR) au activ acţiunile unei companii care se listează, sunt emise de regulă de o bancă de investiţii şi, potrivit reglementărilor ASF, sunt cotate ulterior pe o piaţă membră a UE, diferită de bursa unde este cotată prima companie. Banca sau brokerul cumpără acţiunile şi ulterior emite certificatele de depozit.

Astfel, prin intermediul acestor certificate, investitorii străini sunt acţionari la o companie dintr-o altă ţară fără să cumpere direct acţiunile.

Investitorii care au certificatele respective beneficiază de drepturi similare celor care deţin direct acţiuni şi pot solicita conversia certificatelor în acţiunile suport.

Investitorii care deţin certificate de depozit vor putea încasa astfel dividendele şi pot vota în AGA. Dividendele vor fi încasate prin intermediul băncii sau brokerului care a emis GDR-urile şi tot prin acesta se va putea vota în AGA.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea.

Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departa­mentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

AFACERI DE LA ZERO