Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transelectrica mai are nevoie de subscrieri de 22% pentru a fi finalizată cu succes

Oferta Transelectrica mai are nevoie de subscrieri de 22% pentru a fi finalizată cu succes

Autor: Adrian Ionut Cojocar

26.03.2012, 00:06 1278

Cu două zile rămase înainte de închiderea ofertei Transelectrica Bucu­reşti (TEL), investitorii au subscris circa 47,7% din totalul acţiunilor puse în vânzare, aceştia plasând ordine care au totalizat 78,5 mil. lei (18 mil. euro).

Încheierea cu succes a ofertei este condiţionată de subscrierea a 70% din pachetul de 15% din acţiuni scos la vânzare de către stat, astfel că investitorii mai trebuie să subscrie circa 22% din ofertă pentru atingerea acestui prag.

Totuşi este de aşteptat ca în această săptămână să aibă loc cea mai mare parte a subscrierilor, în con­di­ţiile în care mulţi investitori aşteaptă până în ultima clipă să ia o decizie, una dintre explicaţii fiind faptul că nu vor să-şi imobilizeze sume de bani prea devreme. Totodată, mulţi investitori aşteaptă să vadă care sunt condiţiile de piaţă din ultimele zile şi interesul general manifestat pentru ofertă pentru a se decide dacă iau parte la aceasta.

Testul final însă va fi preţul la care oferta se va finaliza, având în vedere că majoritatea subscrierilor de până în prezent s-au realizat la preţul minim de 14,9 lei/acţiune.

Dacă oferta va fi suprasubscrisă, unii investitori ar putea fi nevoiţi să majoreze preţul pentru a se asigura că vor prinde acţiuni în ofertă. Succesul de care se va bucura oferta Transelectrica va fi dat în principal de preţul final pe care investitorii participanţi îl vor acorda pentru achiziţia de titluri. Totodată, cu cât discountul de preţ din ofertă va fi mai mic comparativ cu cotaţia de referinţă de pe bursă, cu atât oferta va fi mai de succes.

Investitorii instituţionali au subscris până vineri 49% din acţiunile care le sunt repartizate pe tranşa mare a ofertei. Valoarea totală a subscrierilor realizate de investitorii mari este de 72,5 milioane de lei, din care 64 milioane de lei au fost realizate la preţul minim, de 14,9 lei/acţiune. Acest nivel este cu 7,5% mai mic comparativ cu preţul de închidere al titlurilor Trans­electrica de vineri, de 16,02 lei/unitate. Tran­şa investitorilor mici a atras subscrieri în valoare de circa 6 mil. lei, reprezentând 35,8% din totalul celor puse la dispoziţia acestora. Majoritatea ordinelor au fost plasate la preţuri cuprinse între 14,9 lei şi 15 lei pentru o acţiune Transelectrica.

Investitorii care participă la ofertă vor beneficia în acest an şi de un dividend de 1,1 lei/unitate, care a fost propus de conducerea companiei şi care reprezintă 6,8% din preţul actual al titlurilor Transelectrica. Valoarea totală a dividendelor distribuite în acest an din profitul de 90,3 mil. lei obţinut de transportatorul de energie anul trecut se ridică la 80,6 mil. lei (18,7 mil. euro).

Titlurile Transelectrica au pierdut vineri 2,1% din valoare, iar de la începutul anului s-au ieftinit cu 7,9%, în condiţiile în care bursa a câştigat pe ansamblu circa 13,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO