Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transgaz: cum se fac subscrierile pe fiecare tranşă şi cum se stabileşte preţul

Oferta Transgaz: cum se fac subscrierile pe fiecare...

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2013, 20:01 1354

Oferta Transgaz va avea trei tranşe: una dedicată investitorilor instituţionali, care reprezintă 85% din ofertă, şi două dedicate persoanelor fizice şi altor investitori necalificaţi, care însumează 15%.

Pe tranşa dedicată investitorilor instituţionali vor putea subscrie instituţii de credit, firme de investiţii, organisme de plasament colectiv, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurare, fonduri de pensii şi societăţi de administrare a fondurilor de pensii, traderi, companii fiduciare. Aceştia vor putea subscrie la orice preţ din intervalul de ofertă (171 lei – 230 de lei), inlcusiv la capetele intervalului.

Tranşa subscrierilor mari, care reprezintă 8% din ofertă, este dedicată investitorilor neinstituţionali care subscriu peste 1.000 de acţiuni. Cei care subscriu pe această tranşă vor putea plasa ordine doar la preţul maxim de 230 de lei/acţiune. Astfel, subscrierea minimă este de 230.230 de lei (52.000 de euro).

Tranşa subscrierilor mici, care reprezintă 7% din ofertă, este dedicată investitorilor neinsituţionali cu subscrieri cuprinse cel puţin 10 acţiuni şi cel mult 1.000 de acţiuni. Şi pe această tranşă preţul de subscriere este unic, de 230 de lei. Astfel, subscrierea minimă este de 2.300 de lei, iar cea maximă de 230.000 de lei.

Cum se formează preţul

Preţul final de ofertă se formează pe tranşa investitorilor instituţionali după următorul mecanism:

Dacă numărul de acţiuni subscrise reprezintă mai puţin de 150% din numărul de acţiuni alocate pentru această tranşă, atunci preţul de subscriere va fi cel mai mic preţ de subscriere de pe această tranşă (în acest caz sunt şanse mari ca preţul să fie egal cu minimul de 171 de lei).

Dacă numărul de acţiuni subscrise reprezintă mai mult de 150% din numărul de acţiuni alocate, atunci preţul de subscriere va fi egal cu preţul la care tranşa este subscrisă în proporţie de 150%.

Preţul pe tranşa subscrierilor mari va fi egal cu cel de pe tranşa investitorilor instituţionali. În caz că acesta este mai mic de 230 de lei, investitorii vor primi diferenţa de bani înapoi.

Preţul pe tranşa subscrierilor mici va fi mai mic decât cel de pe tranşa subscrierilor mari. Discountul este de 5% pentru acţiunile subscrise în primele trei zile de ofertă şi de 3% pentru acţiunile subscrise ulterior. În cazul în care preţul de ofertă pe tranşa instituţionalilor va fi de 171 lei, atunci preţul pe tranşa subscrierilor mici va fi de 162,45 lei, pentru cei care subscriu în primele trei zile, şi de 165,87 lei pentru cei care subscriu ulterior.

În caz de suprasubscriere, pe tranşele mici alocarea se va face pro-rata, iar pe tranşa instituţionalilor alocarea se face după criterii "calitative".

Guvernul a aprobat ca pachetul de 15% din acţiunile Transgaz (TGN) să fie vândut pe bursă la un preţ cuprins între 171 şi 230 de lei.

Pe bursă, ultimul preţ de tranzacţionare era ieri de 213,5 lei. Astfel, preţul minim este cu 20% mai mic decât cel de pe bursă, iar preţul maxim este cu 7,7% mai mare.

Statul ar putea obţine astfel între 68 şi 90 de milioane de euro din vânzarea pachetului de acţiuni. Oferta este intermediată de un consorţiu format din Raiffeisen Capital&Investment, Wood şi BT Securities şi se desfăşoară în intervalul 4-16 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO