Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transgaz: transa alocata micilor investitori este deja suprasubscrisa

Oferta Transgaz: transa alocata micilor investitori este deja suprasubscrisa

Eugen Voicu

05.12.2007, 20:06 15

Oferta publica initiala a Transgaz Medias (TGN) a fost subscrisa in proportie de aproape 55% dupa primele sapte zile de derulare. Transa investitorilor mici, care reprezinta 40% din valoarea totala a ofertei, a fost subscrisa in proportie de aproape 120%, numarul ordinelor de subscriere crescand semnificativ pe masura ce oferta inainteaza. Aproape 60% din subscrieri s-au realizat in ultimele doua zile, potrivit datelor furnizate de intermediarii ofertei.
Micii investitori au depus ordine de cumparare pentru 563.600 de actiuni, in valoare de 108 mil. lei (aproape 31 mil. euro). Numarul de actiuni alocat pentru transa mica este de circa 471.000.
Numarul de ordine de subscriere pe transa investitorilor mici se ridica la sfarsitul zilei de ieri la 2.162, de unde rezulta ca un investitor a subscris in medie 260 de actiuni in valoare de 50.000 de lei (14.300 de euro). Potrivit intermediarilor ofertei, au existat si investitori cu subscrieri apropiate de 500.000 de lei (143.000 de euro), care este nivelul maxim admis pe transa mica.
Pe transa investitorilor mari, care reprezinta 60% din valoarea ofertei, se introdusesera pana ieri 13 ordine de cumparare pentru 83.400 de actiuni. Gradul de subscriere pe transa mare era astfel de 11,8%, insa marii investitori institutionali printre care se numara SIF-urile nu au subscris inca. Intermediarii ofertei se asteapta insa ca fondurile de investitii sa subscrie in ultimele zile ale ofertei, acestea preferand, in general, sa aiba banii blocati cat mai putin.
"In general investitorii mici subscriu mai repede, deoarece ei pot trimite banii direct, nedepinzand de alte institutii. In cazul investitorilor institutionali procesul de subscriere este mai complicat din punctul de vedere al transferului banilor, deoarece acestia trebuie sa treaca prin conturile mai multor banci custode", a declarat Dana-Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, intermediarul ofertei.
Ea sustine insa ca investitorii care asteapta sa subscrie in ultima zi isi asuma un risc deoarece sistemul care colecteaza subscrierile se inchide automat vineri la ora 13:00. De asemenea, vor fi validate doar subscrierile pentru care banii ajung in cont pana vineri inclusiv, astfel ca subscrierile investitorilor care vireaza banii prin banca prea tarziu nu vor fi luate in considerare.
Transgaz a scos la vanzare 10% din actiunile proprii la pretul de 191,92 lei, valoarea totala a ofertei ridicandu-se la peste 63 mil. euro. Intermediarii ofertei sunt Raiffeisen Bank si societatile de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment si Intercapital Invest.

Eugen Voicu subscrie la Transgaz cu banii de pe Certinvest
Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest, va folosi cea mai mare parte din suma primita in urma vanzarii catre Aviva a 22,4% din actiunile societatii de administrare pentru a subscrie in cadrul ofertei publice Transgaz. "Pe termen scurt, voi merge cu cea mai mare parte din suma primita la oferta publica Transgaz. In ceea ce priveste planurile pe termen lung, voi ramane aproape de piata de capital", a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest, adaugand ca nu scoate din ecuatie investitiile imobiliare. Presedintele Voicu nu a oferit niciun fel de detalii legate de valoarea tranzactiei, preferand ca aceasta sa ramana confidentiala. Pe 12 septembrie, Aviva, unul dintre principalii furnizori de asigurari, pensii si servicii de administrare a activelor, a achizitionat Certinvest de la Eugen Voicu si Fondul Romano-American de Investitii. Valoarea tranzactiei a fost estimata la peste 3 milioane de euro de catre specialistii din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO