Burse - Fonduri mutuale

Oltchim a prins gustul achiziţiilor şi a trimis ofertă austriecilor de la Petrom pentru Arpechim

Oltchim a prins gustul achiziţiilor şi a trimis ofertă austriecilor de la Petrom pentru Arpechim

Autor: Andrei Chirileasa

26.05.2011, 18:24 1058

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (simbol bursier OLT) atransmis miercuri OMV Petrom (SNP) o ofertă pentru cumpărareainstalaţiilor rafinăriei Arpechim Piteşti, pe care austriecii auînchis-o definitiv la începutul anului pe motiv că esteineficientă.

"Pe durata negocierilor, până la transferul de proprietate ainstalaţiilor, Oltchim a solicitat încheierea unui contract deînchiriere a instalaţiilor rafinăriei în temeiul căruia Oltchim săpoată începe operarea acestora în cel mai scut timp posibil", searată într-un raport transmis de Oltchim bursei de laBucureşti.

Decizia de cumpărare a instalaţiilor Arpechim este justificatăde nevoia Oltchim de materiile prime procesate în instalaţiilepetrochimice ale rafinăriei. Oferta către OMV Petrom a fosttransmisă în baza unui memorandum elaborat de Ministerul Economiei,acţionarul majoritar al companiei, şi aprobat de Guvern.

"Acest demers are în vedere consolidarea integrării fluxurilortehnologice şi creşterea gradului de rentabilitate a companiei",susţin reprezentanţii Oltchim.

Oltchim a cumpărat la finele lui 2009 activele de petrochimieale rafinăriei Arpechim de la Petrom, printr-o tranzacţie de 13mil. euro. Instalaţiile au fost reparate şi modernizate şi urmeazăsă fie repornite la sfârşitul acestei luni. Constantin Roibu,preşedintele Oltchim, spune că investiţiile totale s-au ridicat la50 mil. euro.

O dată repornite, instalaţiile vor furniza propilenăcombinatului Oltchim, materia primă pentru producţia de polioli.Pentru ca Oltchim să se poată aproviziona şi cu etilenă (pentru aproduce PVC), combinatul mai are nevoie de o serie de instalaţiiale Arpechim, potrivit şefului Oltchim.

La începutul lunii mai, Oltchim a mai cumpărat o instalaţie deoxigen-azot de pe platforma Arpechim pentru 1,6 mil. lei (390.000de euro).

OMV Petrom a anunţat în luna martie că va închide definitivrafinăria Arpechim, pentru că nu a găsit un cumpărăror "credibil",şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. Dupăacest anunţ, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolierăpentru preluarea rafinăriei.

Arpechim este o componentă esenţială pentru funcţionareaOltchim, combinat care a fost deschis în urmă cu 45 de ani.Compania se află la finalul lanţului de producţie în care mai erauintegrate CET Govora, Uzinele Sodice Govora (deţinute acum depolonezii de la Ciech), exploatarea minieră berbeşti, Salina OcneleMari şi Cariera de Calcar Bistriţa, toate gândite pentru a asiguramateria primă pentru combinatul din Râmnicu-Vâlcea.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să demareze în acest anprocedurile pentru privatizarea Oltchim. Acţiunile companiei auînregistrat creşteri spectaculoase pe Bursă în ultimele trei luni,pe fondul interesului tot mai ridicat, în special din parteagrupului german PCC, principalul acţionar minoritar, care a ajunssă deţină 15,7% din capital.

Compania este evaluată acum la 88 mil. euro, după ce acţiunileşi-au majorat valoartea de cinci ori faţă de mijlocul luniifebruarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO