Burse - Fonduri mutuale

Oltchim are verde de la Guvern pentru credite de 40 mil. euro. Cine i le va da?

Oltchim are verde de la Guvern pentru credite de 40 mil. euro. Cine i le va da?

Autor: Ioan Dornescu, Andrei Chirileasa

23.07.2012, 00:06 1099

Compania Oltchim, aflată în administrare specială în vederea privatizării, a primit apro­ba­rea guvernului pentru contractarea unui îm­prumut de 40 de milioane de euro pentru ca­pital de lucru care să-i permită funcţionarea la o capacitate de 65-70% şi evitarea pierderilor.

"Societatea este într-o stare critică deoarece nu are capital de lucru, fapt pentru care s-a luat decizia ieri (joi - n.r.) să găsim soluţii pentru asigurarea capitalului de lucru astfel încât combinatul să funcţioneze la o capacitate de 65-70%, astfel încât să nu mai înregistreze pierderi până la finalizarea procesului de privatizare", a declarat vineri ministrul economiei Daniel Chiţoiu.

El a arătat că Oltchim a solicitat în acest sens un împrumut de 40 mil. euro, garantat de stat, care va fi notificat Comisiei Europene, autorităţile sperând să obţină un răspuns ra­pid din partea acesteia, potrivit sursei citate.

Întrebarea este dacă băncile vor fi dispuse să crediteze Oltchim, chiar şi cu garanţii de stat, având în vedere situaţia financiară foarte proastă a companiei. În ultimii cinci ani Oltchim a raportat pierderi cumulate de peste un miliard de lei, iar la finalul anului trecut compania avea capitaluri proprii negative de -826 mil. lei. Din această cauză, compania a fost în imposibilitatea de a obţine finanţări bancare în ultimii ani şi a acumulat restanţe la plata datoriilor către furnizori, cele mai mari fiind faţă de Electrica.

Compania avea la finalul anului trecut da­to­rii la bănci în valoare de 573 mil. lei (130 mil. euro) la care plăteşte dobânzi de peste 60 mil. lei pe an (rata medie a dobânzii este de peste 10%). Cele mai multe credite sunt pe termen scurt, iar cei mai mari creditori sunt BCR (313 mil. lei) şi Banca Transilvania (153 mil. lei). Anul trecut Ministerul Economiei a discutat cu cele două bănci conversia datoriilor în ac­ţiuni, odată cu transformarea în acţiuni a da­to­riilor faţă de AVAS în valoare de 508 mil. lei. Oltchim a obţinut anul trecut de la CEC Bank reeşalonarea unui credit de 31,4 mil. lei până în 2016. Compania mai are împrumuturi mai mici de la UniCredit, Bancpost, ING, Garanti şi Alpha Bank.

Săptămâna trecută pre­­­mie­rul Victor Pon­­ta a afir­mat că Olt­­chim va fi privatizat în următoarele luni. De­cla­raţia sa a alimentat din nou specu­la­ţiile cu acţiuni Oltchim, care au crescut cu 23% în două zile.

Ministrul eco­no­miei Daniel Chi­ţoiu a mai spus că proce­du­rile de evaluare şi întocmire a caietului de sarcini pentru privatizare sunt în curs, iar cedarea pachetului majoritar deţinut de stat este asumată până la sfârşitul trimestrului III-începutul trimestrului IV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO