Oltchim, care oricum funcţionează la doar un sfert din capacitate, a reuşit să evite închiderea, însă costurile i-au crescut abrupt
Creşterea bruscă a cotaţiei petrolului începând din luna aprilie s-a transmis în preţul produselor derivate din ţiţei şi, astfel, în costurile combinatului chimic
Oltchim (simbol bursier OLT), care se aşteaptă la o reducere cu 40% a profitului operaţional în trimestrul al doilea faţă de trimestrul I.
Anul a început cu o criză în industria europeană de prelucrare a petrolului, rafinării precum cele ale Total (Franţa) sau Repsol (Spania) sucombând în faţa concurenţei din statele emergente. Închiderea rafinăriilor a redus disponibilul de materii prime pentru combinatele petrochimice, unde se produc derivaţi printre care propilena, unul dintre inputurile Oltchim.
„Creşterea preţului petrolului, precum şi dificultăţile anumitor rafinării din Europa au condus în trimestrul II 2015 la creşteri ale cotaţiilor internaţionale şi, implicit, ale preţurilor de achiziţie la principalele materii prime utilizate de Oltchim. Cotaţia internaţională la propilenă, care este principala materie primă achiziţionată de Oltchim, a crescut în ultimele trei luni cu 31%“, spun administratorii combinatului vâlcean, care se află în insolvenţă.