Burse - Fonduri mutuale

Oltchim Râmnicu Vâlcea, o privatizare de care depinde soarta guvernului Victor Ponta

Oltchim Râmnicu Vâlcea, o privatizare de care depinde soarta guvernului Victor Ponta

Peste 500 de salariaţi ai Oltchim au protestat ieri la sediul Oltchim pentru că nu şi-au primit salariile. Ei au cerut demisia directorilor şi a liderului de sindicat Mihai Diculoiu

Autor: Andrei Chirileasa

14.09.2012, 00:07 1623

Luni este ultima zi când investitorii interesaţi de preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) pot depune ofertele, iar marţi va avea loc licitaţia şi va fi anunţat câştigătorul. Guvernul speră ca din cei 12 investitori care au cumpărat până miercuri caietul de sarcini pentru a putea participa la privatizarea Oltchim să se găsească unul care să-i rezolve problema.

Între timp, în curtea combinatului protestele cresc de la zi la zi, salariaţii nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile din luna iulie cerând demisia directorilor şi a liderului de sindicat Mihai Diculoiu. De miercuri, unii angajaţi au intrat în greva foamei. Numărul protestatarilor creşte de la o zi la alta, iar protestele sunt tot mai agresive. Ministrul pentru dialog social Liviu Pop a fost primit ieri cu huiduieli de către protestatari, care i-au reproşat că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante.

Oltchim nu mai are în prezent bani pentru plata salariilor şi pentru materie primă, producţia fiind oprită de la mijlocul lunii august. Ministrul eco­nomiei Daniel Chiţoiu a negociat în ultimele zile cu marile bănci locale şi cu unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Oltchim în încercarea de a găsi o soluţie de finanţare pentru repornirea combinatului, dar până ieri nu se ajunsese la nicio soluţie.

Compania are datorii de peste 700 de milioane de euro, dintre care 130 de milioane de euro la bănci şi încă 130 de milioane de euro faţă de furnizori şi clienţi privaţi, astfel că nimeni nu este dispus să mai finanţeze compania până ce situaţia acesteia nu va fi clarificată.

Totul depinde de licitaţia pentru privatizarea combinatului, care va avea loc la începutul săptămânii viitoare. Totuşi, chiar dacă marţi va fi anunţat câştigătorul, Ministerul Economiei apreciază că vor fi necesare circa 1-2 luni pentru negocierea contractului cu câştigătorul şi clarificarea unor chestiuni legale obligatorii.

În plus, salvarea Oltchim depinde şi de negocierile pe care viitorul proprietar al combinatului le va purta cu Petrom pentru preluarea activelor rafinăriei Arpechim. Fără Arpechim, Oltchim nu-şi poate relua producţia de PVC, care reprezintă principala activitate a combinatului, ceea ce ar însemna că o parte din instalaţii vor fi închise, iar salariaţii disponibilizaţi. După ce a vizitat ieri secţiile com­binatului, ministrul Liviu Pop a spus că şi-a făcut "sânge rău" când a văzut "cum o asemenea bijuterie a ajuns să nu producă".

"Am văzut secţii în care s-au investit zeci de milioane de euro şi nu s-a produs nimic (...) Există soluţii pentru Oltchim, până luni sperăm să re­zolvăm. Totul depinde de ne­gocierile de la Ministerul Eco­nomiei. Până la urmă decid dânşii după ce vin banii în cont. Nu e simplu să demonstrezi băncilor că o societate este credibilă", le-a spus Pop sala­riaţilor Oltchim.

El le-a propus angajaţilor combinatului să încheie greva şi să meargă luni la Ministerul Economiei pentru a-şi spune nemulţumirile, iar dacă situaţia nu se va rezolva, să reia protestele. Guvernul este îngrijorat că protestele i-ar putea îndepărta pe investitorii interesaţi să participe la privatizarea Oltchim.

Pe de altă parte, salariaţii sunt speriaţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă. La Oltchim lucrează în prezent circa 3.300 de salariaţi. Liderul sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ieri că alte 7.000 de locuri de muncă dependente de activitatea Oltchim sunt în pericol.

Miza foarte mare s-a văzut în ultimele săptămâni şi din declaraţiile oficialilor, premierul Victor Ponta declarând săptămâna trecută că ministrul economiei Daniel Chiţoiu răspunde "cu capul, viaţa şi tot" de privatizarea Oltchim.

Privatizarea ratată a Cupru Min din luna aprilie a însemnat sfârşitul Guvernului PD-L condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO